Avtomobilizem

Dakar 2023 po prvi polovici

Po 3092 km dirkanja na čas skozi poplavljeno puščavo Savdske Arabije je padel tudi rekord v številu odstopov. Preostanek Dakarja bo letos od doma spremljal celo Stéphane Peterhansel.

Vesoljni potop na Dakarju je trajal kar šest etap od osmih in zahteval visok davek med udeleženci. Veliko tekmovalcev, med njimi favoritov, je odstopilo (kar 75!), od katerih se jih je veliko poškodovalo, k sreči nihče hudo. Predvsem pa ga skoraj ni junaka, ki se na tej peklensko mrzli dirki ne bi boril s kašljem ali celo gripo. Po prvi polovici relija je tako delati napovedi enako tvegano kot napovedovati sonce. Toni Mulec in Simon Marčič se na najtežji brezpotni dirki na svetu kljub zgoraj zapisanemu še vedno borita za najvišja mesta v svojih kategorijah. Seveda jima trenutki, ki se v spomin dirkačem vtisnejo kot nočna mora, niso bili prihranjeni. Toda to JE Dakar: vsakdo, ki mu bo po 14-ih etapah uspelo prevoziti ciljno črto, bo imel v svoji zbirki trenutkov nekaj tistih, ko je njegov Dakar visel na tanki nitki. Mulec je trenutno skupno 27. (9. v kategoriji Rally2), Marčič pa 58. (7. v kategoriji Original).

Dakar po etapah 4-8

5. januar | 5. etapa | Ha’il – Ha’il |

Razdalja – Total/Special: 645 km/373km Peščena podlaga z obilico kamelje trave je bila pisana na kožo branilcema avtomobilske kategorije: Nasser Al-Attiyah in Mathieu Baumel sta s svojo Toyoto GR DKR Hilux T1 zabeležila še eno etapno zmago in povečala svoj naskok pred zasledovalci. Dejstvo, da je organizator ekipi Team Audi Sport dovolil povečati maksimalno moč dirkalnika Audi RS Q e-tron E2, sta dobro izkoristili obe posadki v boju za najvišja mesta, Peterhansel/Boulanger in Sainz/Cruz, ki sta zasedli 2. in 3. mesto. »To je bila ena najtežjih etap v mojem življenju. Pritisk na hrbet in vrat je bil na trenutke nevzdržen,« je v cilju izjavil Gospod Dakar. Nič ni tako, kot se zdi, še posebej na Dakarju ne. Padci in zdravstvene težave so precej premešali lestvico motociklistične kategorije. Vodilni Daniel Sanders (Red Bull GasGas) je dirkal s prebavnimi težavami in izgubil nekaj mest. Dirkača Red Bull KTM Factory Racing Toby Price in Kevin Benavides pa sta imela dober dan in se povzpela na skupno 2. in 3. mesto v skupnem šeštevku. Oba Slovenca sta imela dobesedno razgiban dan. Toni Mulec (4. mesto kategorije Rally 2) se je cel drugi del etape boril z nedelujočim vzmetenjem, zaradi česar se je komaj obrdžal v sedlu. »Premetavanje levo-desno mi je pobralo vso energijo, a tule v bivaku je videti, da dan ni bil težak samo zame. Okrog sebe vidim same izčrpane obraze. Svoje je naredil mraz na povezovalni etapi. Greš v puščavo in misliš, da ti bo vroče, pa te zebe kot cucka.« Kot eden najbolj izčrpanih je dan zagotovo končal naš Simon Marčič (14. mesto kategorije Original), ki je povedal: »Okrog km 140 mi je raztrgalo mousse, to je vložek v pnevmatiki, tako da sem vseh 70 km do cone za natankanje goriva vozil po platišču. Tam pa sem imel neverjetno srečo, saj mi je sotekmovalec, ki ni mogel nadaljevati dirke, posodil celotno zadnje kolo. Če mi ga ne bi, se pred polnočjo zagotovo ne bi vrnil v bivak.«

6. januar | 6. etapa | Ha’il – Riyadh | Razdalja – Total/Special: 560km/ 358km

Močno deževje je povsem poplavilo območje v Al Duwadimiju, kjer bi moral stati četrti bivak. Organizator je sprejel težko odločitev, skrajšal 6. etapo in jo preusmeril v Riad. Ko so dirkači prispeli v glavno mesto Savdske Arabije, sta jih tudi tam pričakala dež in mraz. »Ko smo prišli v Riad, se je ulilo kot iz škafa. Promet je bil obupen, potna knjiga, ki smo jo prejeli za povezovalno etapo, pa je imela precej napak. Cela gruča motoristov se nas je vozila po Riadu in v temi iskala bivak. Danes sem si res želel, da bi imel ekipo, ki bi jo preprosto poklical in bi me prišla iskati. Med vožnjo po mestu sem razmišljal, kako se bom posušil do naslednjega dne in kako bom sploh pripravil motor,« je o izkušnji povedal Simon Marčič. Vodilni Nasser Al-Attiyah je dosegel še eno etapno zmago, medtem ko sta oba Audijeva voznika Peterhansel in Sainz doživela kar hudo nesrečo na povsem istem mestu. Peternaslov sovoznik si je ob pristanku po skoku čez sipino lažje poškodoval hrbtenico, kar je za posadko pomenilo odstop. Posadka Sainz/Lucas jo je odnesla brez prask, a sanje po dobri uvrstitvi so med čakanjem na asistenco šle po zlu. Dan je bil zelo naporen tudi za motoriste. Toby Price je kljub padcu na progi v cilj privozil na tretjem mestu. Peto in sedmo mesto etape sta dosegla Kevin Benavides in Daniel Sanders. Do kosti premočena Marčič, ki je dan končal na 5. mestu kategorije Original, in Mulec, 8. kategorije Rally 2, sta se razveselila poznovečerne odločitve organizatorja, da za motoriste in voznike štirikolesnikov 7. etapo odpove. Odločitvi sta botrovala huda izčrpanost in vreme, ki močno otežuje dirkanje najbolj ranljivih kategorij.

7. januar | 7. etapa | Riyadh – Al Duwadimi |

Razdalja – Total/Special: 528km/333km »Med dolgo, monotono vožnjo do Al Duwadimija, sem razmišljal, kako bi lahko izboljšal svoje dirkanje, kako bi se lahko bolje pripravil na vsak dan posebej in kako bi se moral generalno lotiti stvari. Zdaj imam namreč veliko več informacij, ki jih pred dirko nisem imel. Zdaj vidim na primer, kako pomembna na tej dirki je taktika: kdaj napadati in kdaj ne. Do nekaj odgovorov sem se dokopal, tako da bomo v naslednjih dneh videli, kako jih bom pretopil v prakso,« je svoje misli med etapo opisal Mulec. In če so motoristi in vozniki štirikolesnikov dan preživeli na dolgi povezovalni etapi, se je bitka za vse ostale kategorije nadaljevala. V vrhu najmočnejše avtomobilske kategorije T1 ni pričlo do nobene spremembe – Nasser Al-Attiyah in Mathieu Baumel nadaljujeta svoj zmagovalni pohod, medtem kot je Carlos Sainz, ki bi današnjo etapo lahko celo dobil, danes s svojim vzmetenjem pomagal kolegu Ekströmu, ki lahko še upa na dober rezultat. Ker je bilo v Al-Duwadimiju nemogoče postaviti bivak za vso karavano, je organizator 7. in 8. etapo spemenil v maraton. Tekmovalci so imeli dve uri časa za delo na svojih strojih, nato pa jih je čakal počitek v skupnem šotoru.

8. januar | 8. etapa | Al Duwadimi – Riyadh | Razdalja – Total/Special: 477km/346km

Po naporni noči v slabem zraku in ob glasbi največjega smrčalnega orkestra na svetu, je danes dirkače čakalo veliko hitrih kamnitih tras in nova porcija sipin. Etapo je dobil bojevniško razpoloženi Loeb, a šele po tem, ko je bilo Sainzu dodeljenih 5 kazenskih minut. Nasser Al-Attiyah, ki še vedno močno vodi v skupnem seštevku, je bil danes drugi. V nestrpnem pričakovanju drugega tedna, je 52-letni Katarec izjavil: »Naslednji teden se vračam domov, na sipine.« Prazna četrt je praktično njegovo dvorišče in najljubše igrišče. Daniel Sanders, ki se je očitno izvlekel iz trebušne gripe, je bil tretji. »Končno se malo bolje počutim. Včeraj sem jedel, kolikor je šlo, in to bom ponovil tudi na dan počitka,« je povedal Chuky, ki je imel leta 2022 kar šest operacij komolca. Trenutno drugi v skupnem seštevku je Kevin Benavides, Toby Price pa je v 8. etapi izgubil precej časa z odpiranjem proge in padel na četrto mesto. Slovenca sta dan uspešno odkljukala. Toni Mulec je etapo zaključil na svojih prvih stopničkah kategorije (3. mesto Rally2), Simon Marčič pa na 5. mestu kategorije Original. »Že se je zdelo, da se bo dan zame sanjsko zaključil, ko me je v zadnjih 20 km pred ciljem presenetila dvojna sipina. Videl sem, da je mehka, a sem prepozno stopil na zavoro. Požrlo mi je sprednje kolo in me vrglo čez krmilo. Z glavo sem priletel naravnost v drugo sipino in z nosom udaril neznano kam. Kri se je ulila, zračna blazina pa se je tako napihnila, da me še zdaj boli v prsnem košu. Minuto ali dve sem porabil, da sem se sestavil, pobral po tleh dele in z nekaj sreče vžgal motor. Vesel, da mi nič ni, mi je pa žal te minute ali dveh, ki sem jih pustil na sipinah. V cilj sem prišel vesel, krvav in brez vizirja.« je svojo etapo komentiral Mulec.

Do konca je še pet etap in prav vse je še mogoče.

Preostale etape:

  1. januar RIYADH > HARAD – 9. ETAPA (SS 358km)
  2. januar HARAD > SHAYBAH – 10. ETAPA (SS 113km)
  3. januar SHAYBAH > EMPTY QUARTER MARATON 11. ETAPA (SS 275km)
  4. januar EMPTY QUARTER MARATHON > SHAYBAH – 12. ETAPA (SS 183km)
  5. januar SHAYBAH > AL-HOFUF – 13. ETAPA (SS 154km)
  6. januar AL-HOFUF > DAMMAM – 14. ETAPA (SS 136km)