Avtomobilizem

Visokokakovosten, všečen, digitalen – novi VW ID.3

Svež dizajn, kakovostnejši materiali in asistenčni sistemi najnovejše generacije: to je novi ID.3. Volkswagnova popolnoma električna prodajna uspešnica dve leti in pol po uvedbi prve generacije na trg prihaja z obsežno nadgradnjo. Poleg najnovejše programske opreme ima kompaktni električni avtomobil dobil sedaj izostren dizajn zunanjosti in izpopolnjeno notranjost. Barvna paleta je bogatejša za nove barve, kot je temna olivinsko zelena. Visokokakovostni in trajnostni materiali neživalskega izvora odražajo Volkswagnovo strategijo pri popolnoma električni družini ID.

Izostren design, izboljšana aerodinamika

Popolnoma električni model iz kompaktnega razreda se navzven bohoti s svežim in izostrenim videzom: sprednji del s svojimi optimiziranimi odprtinami za dovod hladilnega zraka in velikimi lakiranimi površinami iz vseh zornih kotov deluje samozavesten in prijazen. Eden od razlogov za to je novi odbijač. Pokrov sedaj deluje daljši, saj ID.3 sedaj nima več črne letve pod vetrobranskim steklom, poglobitve na straneh pa še dodatno podaljšujejo sprednji del. Volkswagen aerodinamiko optimizira z izboljšanim pretokom zraka okoli sprednjih koles (t. i. zračne zavese). Na zadku dvodelne zadnje luči sedaj prvič svetijo tudi v prtljažnih vratih.

Visokokakovostna, trajnostna in neživalskega izvora

Notranjost novega ID.3 združuje sodoben dizajn in trajnostne materiale. Natančni, barvno kontrastni šivi še dodatno povečujejo vrednost. Za obloge vrat in prevleke sedežev je Volkswagen uporabil tkanino iz mikrovlaken ArtVelours Eco, ki jo sestavlja 71 odstotkov recikliranih materialov. Pri tem gre za t. i. sekundarno surovino, pridobljeno z recikliranjem plastike, ki je bila pred tem vsaj enkrat odvržena med odpadke. ArtVelours Eco ima pri tem enake značilnosti glede videza, otipa in trpežnosti kot običajni novi materiali. Poleg tega je notranja oprema v celoti izdelana iz materialov neživalskega izvora.

Pri produktnih izboljšavah in dopolnitvi serijske opreme so bili upoštevani in izvedeni številni predlogi strank. V voznikovem prostoru mehke, s peno podložene površine, poskrbijo za novo haptično izkušnjo. Z mehkejšimi in večjimi površinami so opremljene tudi novo oblikovane notranje vratne obloge.

 

Pametno povezan – že serijsko

Serijske funkcije, kot sta Plug & Charge, pri kateri se vozilo ob priklopu polnilnega kabla na polnilni stebriček avtentificira in zažene postopek polnjenja, in inteligentni e-načrtovalnik poti, v novem ID.3 poskrbijo za še preprostejše in udobnejše polnjenje. Inteligentni e-načrtovalnik poti na daljših potovanjih postanke za polnjenje načrtuje tako, da se cilj doseže čim hitreje – pri čemer sistem poleg napolnjenosti baterije upošteva tudi trenutne prometne razmere in napovedi. Ocenjevanje postankov za polnjenje poteka dinamično in je odvisno od moči polnilnih postaj. Tako lahko načrtovalnik poti predlaga dve kratki polnjenji z visoko močjo namesto enega samega dolgega polnjenja z nizko močjo. Poleg tega prepozna zasedene polnilne postaje in jih niti ne predlaga kot možnosti. Posebne cilje je v avtomobil mogoče prenesti prek brezplačne aplikacije We Connect ID.

Sodoben in intuitiven koncept upravljanja

Novi ID.3 je opremljen z najnovejšo generacijo programske opreme. Ta izboljšuje sistemsko zmogljivost in omogoča brezžično prejemanje posodobitev. Upravljanje kompaktnega voznikovega zaslona z diagonalo 13,4 cm (5,3 palca) poteka prek večfunkcijskega volana. Na sredini armaturne plošče je sedaj serijski 30,5-centimetrski (12-palčni) zaslon na dotik, ki je namenjen navigaciji, telefoniji, medijem, asistenčnim sistemom in nastavitvam vozila. Tudi pri strukturi menijev so bile upoštevane številne želje strank. Sedaj ima med drugim bolj urejeno strukturo in meni za polnjenje je že na prvi ravni zaslona na dotik.

Opcijski projicirni sistem s tehnologijo obogatene resničnosti (AR-HUD) med drugim podaja informacije o hitrosti in dinamične navigacijske napotke, ki so prikazani na vetrobranskem steklu. Voznik jih vidi, kot da so na razdalji desetih metrov pred vozilom – tam so zanj pravilno prikazani in nedvoumni.

 

Asistenčni sistemi najnovejše generacije

Opcijski sistem Travel Assist z množicami podatkov je sedaj na voljo tudi v ID.3. S sistemom uravnavanje hitrosti in razdalje ACC za vzdolžno vodenje od 0 km/h do maksimalne hitrosti ter z asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist za prečno vodenje se asistenčni sistem lahko opre na dva preizkušena sistema, ki v novem ID.3 delujeta popolnoma povezano. Če so na voljo množice podatkov, sistemu Travel Assist za ohranjanje smeri na regionalnih cestah zadostuje omejevalna črta le na eni strani voznega pasu.

Volkswagen na poti Way to ZERO

Volkswagen je na svoji poti, da postane ponudnik brezemisijskih mobilnostnih storitev, ki temeljijo na programski opremi, dosegel nov mejnik: od uvedbe družine ID. je bilo do danes po vsem svetu prodanih več kot 600.000 modelov ID., ki so izdelani na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB). Volkswagnovo produktno paleto sedaj sestavlja šest modelov ID. Poleg tovarn v Zwickauu in Dresdnu bo novi ID.3 od jeseni leta 2023 izdelovala tudi matična tovarna v Wolfsburgu.