Nov plinski motor MAN E3872 s 44,0 % izkoristkom

MAN Engines prvič predstavlja svojo novo serijo motorjev MAN E3872. Zasnovan je kot štiritaktni plinski motor na vžig s svečko s prostornino 29,6 litra, premerom vrtine 138 mm in gibom 165 mm.

S 735 kW, ki jih proizvede, lahko MANov motor zdaj oskrbuje plinske motorje z bistveno večjo izhodno močjo. Hkrati proizvajalec motorjev iz Nürnberga v Nemčiji ostaja zvest svoji filozofiji doseganja visoke gostote moči. Tako nova serija MAN E3872 temelji na preverjeni in kompaktni platformi 25,8-litrskega MAN E3262.

 

Osnova že znana

Da bi dosegli znatno povečano moč 735 kW, so inženirji pri MAN Engines vključili številne konceptualne inovacije. Osnova za to je obstoječe ohišje motorja MAN E3262, ki je v uporabi od leta 2010. To pomeni, da so na voljo empirični podatki iz več milijonov obratovalnih ur. Glede na dejstvo, da se je izvrtina povečala s 132 mm na 138 mm in hod s 157 mm na 165 mm, so bili hkrati sprejeti koraki za povečanje robustnosti ohišja motorja.

Druge temeljne razlike se nanašajo predvsem na spremembe koncepta turbo polnilnika, procesa zgorevanja in glav cilindrov. Rezultat tega obsežnega razvojnega dela je, da se je mehanska efektivna stopnja učinkovitosti pri različici zemeljskega plina pri 50 Hz povečala na 44,0 %.

 

Enojni turbo

Novi koncept enojnega turbo polnilnika pomembno vpliva na visoko učinkovitost inovativnega plinskega motorja E3872. Z nastavitvijo dovodnih in izstopnih vodilnih enot (difuzor in obroč šobe) lahko turbo polnilnik deluje natanko pri optimalni učinkovitosti kompresorja in turbine, kar zmanjša delo v ciklu polnjenja. Druge spremembe, ki so jih interno naredili pri MAN-u za povečanje učinkovitosti, vključujejo uporabo krmilnih časov, ki temeljijo na Atkinsonovem principu, kar je precej nenavadno za stacionarne motorje. Še več, zasnova batne posode novih jeklenih batov pomaga pospešiti izgorevanje in tako poveča učinkovitost. Pozitivno vplivajo na pospeševanje zgorevanja tudi predkomorne vžigalne svečke, ki so posebej prilagojene zgorevalni komori, saj povzročijo vžig plina na več mestih znotraj novo oblikovane zgorevalne komore. Poleg tega je bila stabilnost zgorevanja pri delovanju z nizkim NOx izboljšana še v večji meri.

 

Za proizvodnjo elektrike

Zaradi visoke stopnje učinkovitosti je motor še posebej primeren za aplikacije, kjer je poudarek na proizvodnji električne energije in dodatni proizvodnji toplote. To odpira široko paleto potencialnih aplikacij v kmetijskem in komunalnem sektorju, v hotelih, bolnišnicah in industrijskih obratih. Njegova visoka stopnja mehanske učinkovitosti in s tem pri proizvodnji električne energije ustrezno pozitivno vpliva na energetsko bilanco operaterja. Kot dodatno korist za stranke, E3872 uporablja hidravlični nastavek za nastavitev trepalnic ventila, zaradi česar redno preverjanje in prilagajanje sklopa ventilov ni potrebno. Upravljavci strojev bodo imeli koristi od odprave rutinskih intervalov vzdrževanja in posledičnih stroškov.