Gospodarska vozila

MAN pošilja 6000 delavce domov

Bavarski proizvajalec tovornjakov je najavil, da bo od 36.000 delavcev doma ostalo vsaj 6000.

To je objavil nemški časopis Handelsblatt, ki se sklicuje na zanesljive vire iz samega vrha podjetja. Tako bo vsak šesti zaposleni ostal doma. Razlog je seveda koronavirus, pa tudi manjše povpraševanje po tovornjakih od pričakovanega. Ob tem vodstvo razmišlja, da bi začasno zaprli tudi Styer obrat v Avstriji. Ob navedenih merah previdnosti, po podatkih nemškega časopisa, bo MAN varčeval tudi na drugih področjih.

Pritisk vsak dan raste: koronska epidemija poleg strukturnih težav podjetja MAN zdaj grozi, da bo pokvarila napovedi za letošnje leto. Trenutno predvidevamo, da se bo trg tovornjakov letos zmanjšal za 10 do 20 odstotkov.

Vodstvo podjetja se s svojim načrtom prestrukturiranja odziva na nenehne razmere v slabih zaslužkih. MAN je že devet let del koncerna Volkswagen, ki je medtem ustanovil borzno družbo Traton, v kateri je tudi švedska Scania. Medtem ko švedsko sestrsko podjetje Scania prinaša nadpovprečni dobiček, MAN komaj poroča o presežkih tudi v dobrih letih. MAN je s 3,6 odstotno donosnostjo precej šibkejši člen v skupini Traton od Scanie, ki ustvarja 11,6 odstotno donosnost.