Gospodarska vozila

Kako srčno-žilne bolezni vplivajo na voznike

Povišan krvni tlak je široko razprostrta kronična bolezen krvožilnega sistema, ki ogroža že skoraj vsakega petega zemljana, starejšega od 30 let.

Povišan tlak imenujemo tudi tihi morilec, saj lahko brez pravočasnega in učinkovitega zdravljenja povzroči resne poškodbe srca, ožilja, možganov, ledvic, oči in drugih organov. Ne glede na starost se ciljne vrednosti krvnega tlaka gibljejo med 110–140/80–90 mmHg (miligram živega srebra), s pripombo, da so pri mlajših ženskah, ki so bolj suhe, vrednosti lahko tudi nižje od 110/80 mmHg.

 

Hipertenzija

Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije hipertenzija pomeni trajno povišane vrednosti krvnega tlaka nad 140/90 mmHg. Enkrat izmerjena povišana vrednost krvnega tlaka še ne zahteva zdravljenja. V primeru večkratnega rahlega povišanja tlaka se zdravljenje začne najprej s spremembo življenjskega sloga, kar pomeni spremembo prehrane (manj soli), hujšanje in več gibanja. Če so kljub tem ukrepom trajno povišane vrednosti nad 140/90 mmHg, se zdravljenje z zdravili začne z eno od petih osnovnih skupin antihipertenzivov. Simptomi, ki kažejo na hipertenzijo, so individualni in odvisni od višine krvnega tlaka. Najpogostejši so glavoboli v zatilju, tinitus – šum v ušesu, vrtoglavica, pritisk v prsnem košu …

Hipotenzija

Pri nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji so vrednosti krvnega tlaka nižje od 90/60 mmHg. Simptomi so različni, najpogostejši pa so utrujenost, šibkost, vrtoglavica, slabost in glavoboli, zdravljenje nizkega krvnega tlaka pa je simptomatsko, torej se zdravi stanje, ki je privedlo do nizkega krvnega tlaka.

V vsakem primeru se je ob spremembi srčnega tlaka, še posebej povišanega, treba posvetovati z zdravnikom, saj lahko dolgotrajno nezdravljena hipertenzija vodi do številnih potencialno usodnih stanj, kot so srčni infarkt, možganska kap, odpoved ledvic … Nas pa je zanimalo, kako povišan krvni tlak in zdravljenje vplivata na voznike in njihove zmožnosti.

Tlak in vožnja

Vsi antihipertenzivi vplivajo na psihofizične sposobnosti zaradi možnega hipotenzivnega učinka, ki bi lahko imel posledice na sposobnost vožnje. Tako so ljudje ob padcu krvnega tlaka bolj zaspani, njihov reakcijski čas je počasnejši, v primeru nenadnega in občutnega padca tlaka pa lahko izgubijo zavest, kar bi lahko povzročilo usodne posledice med vožnjo.

To se zgodi sicer zelo redko, saj imajo antihipertenzivi dolgoročne učinke na mehanizme uravnavanja krvnega tlaka. Vendar je treba ljudem, ki jemljejo antihipertenzive, občasno meriti krvni tlak, na primer enkrat na teden, in če se slabo počutijo, morajo pred potovanjem preveriti, ali so redno jemali zdravila. Odhod na pot bi bilo dobro uskladiti tudi z vremensko napovedjo, saj bi pri posameznikih, ki so bolj občutljivi na vremenske spremembe, lahko prišlo do skoka ali padca tlaka po kosilu, ob višjih temperaturah ali ob nenadnih vremenskih spremembah.

Druga nevarnost je srčni infarkt. Študija, opravljena med ljudmi, starimi med 25 in 65 let, ki so preživeli srčni infarkt, je pokazala, da je vsak četrti človek tvegal življenje, ker ni prepoznal znakov srčnega infarkta. Še posebej pomembno pa je, da te znamo prepoznati, ko smo za volanom.

Srčni infarkt

Simptomi, ki bi lahko nakazovali bližajoči se srčni infarkt, so različni, najpogosteje pa gre za bolečine v prsih, kot sta stiskanje in pekoč občutek s širjenjem proti vratu, hrbtu in/ali rokam ali brez njega, vsi ti občutki pa so neodvisni od gibov, drže in dihanja. To vključuje tudi nepojasnjen občutek zadihanosti, bolečine v prsnem košu, ki jih spremljajo potenje, slabost in bruhanje. Če se takšne težave pojavijo, takoj zaustavite vozilo ob cesti in pokličite rešilca.

Vrnitev k vožnji je odvisna od vrste zdravljenja srčnega napada (bypass, stenti, zdravljenje z zdravili). Vsekakor bi moralo od srčnega infarkta miniti štiri do šest tednov, preden ponovno sedete za volan. Je pa tudi to individualno in je odvisno od tega, kako se oseba počuti in kaj ji je svetoval zdravnik. Enako velja za neželene učinke srčne terapije kot za antihipertenzive (zdravila za povišan krvni tlak), saj srčni bolniki običajno jemljejo nitro pripravke, ki lahko povzročijo nenaden padec krvnega tlaka, zato jih je treba uporabljati previdno.