Gospodarska vozila

Ford Trucks uradno v Sloveniji

Od danes dalje so Fordovi tovornjaki tudi uradno na volj v Sloveniji.

V Ljubljani v Šentvidu, kjer so še pred kratkim prodajali in servisirali Volvo tovornjake, je sedaj objekt prenovljen in prilagojen za prodajo in servis tovornjakov znamke Ford. Tovornjaki, ki prihajajo iz Turčije, so del velikega koncerna Ford Otosan, ki je v 41 % lasti Ford Motor Company, 41 % KOC Holding ter manjših delničarjev. Letno proizvedejo skoraj pol milijona vozil, od tega slabih 430.000 odpade na različne izvedenke lahkega dostavnika Ford Tranzit, kar 15.000 pa je bilo lani izdelanih težkih tovornih vozil nad 16 ton. Ford ima v Turčiji bogate izkušnje, saj so prvi tovornjak iz serije F600 izdelali že leta 1960. Danes tovarna zaposluje dobrih 7500 delavcev, v sklopu tovarne pa je tudi velik razvojni center in testni center.

Organiziran tržni pohod na Evropo je Ford Trucks pričel leta 2015, do leta 2020 pa želijo biti prisotni v vsaj 50 državah in izven Turčije prodati vsaj 50 % proizvodnje.

Podpredsednik Ford Trucks Serhan Turfan, je pohvalil Slovenijo in njen odličen geostrateški položaj ter nakazal ambiciozne načrte pri prodaji.

Ford Trucks v Slovenijo vstopa preko Hrvaškega podjetja Kam i Bus, ki je s prodajo teh tovornjakov pričel že lani na Hrvaškem. Kako pomemben pa je slovenski trg za Turke nakaže dejstvo, da je na podpis pogodbe prišel celo drugi človek podjetja, podpredsednik g. Serhan Turfan, ki je v uvodnih besedah pohvalil lepoto naše države in omenil, da bi k nam lahko prišel tudi na dopust.

V Sloveniji bo podjetje vodil g. Mario Tisanić.

Ford Trucks trenutno ponuja tovornjake za gradbeništvo, distribucijo in mednarodni transport. V ponudbi sta dva motorja 9 litrski z močjo 330 km in 12,7 litrski s 420 oziroma 480 KM. V Sloveniji bo za začetek zaposlenih 7 delavcev, od tega 4 na servisu.