Gospodarska vozila

Električni MAN CitE

 

MAN je na sejmu gospodarskih vozil v Hannovru predstavil zanimivo konceptno električno dostavno vozilo CitE.

Dostavni tovornjak s skupno maso 15 poganja elektromotor z močjo 220 kW, ki se napaja iz sklopa baterij s kapaciteto 110 kWh. Takšen sklop naj bi zagotovil avtonomijo najmanj 100 kilometrov, kar je dovolj za jutranje dostave v mestna središča. Tovornjak odlikuje tudi odlična preglednost ter dobre vozne lastnosti tudi v ozkih mestnih ulicah, ob tem pa je njegovo delovanje brez hrupno in za to kot nalašč za nočno vožnjo po mestih.

Ker mora pri dostavah voznik večkrat vstopit in izstopit iz vozila, je kabina zasnovana tako, da je pod od tal dvignjen le 350 milimetrov, s čimer je močno olajšan vstop in izstop. Sovoznikov sedež je zložljiv, zato je možno izstopati in vstopati tudi na desni strani.

Tam so nameščena široka drsna vrata, ki se odpro s pritiskom na gumb in za to skrbijo tudi za večjo varnost, saj mora voznik pri izstopu na levi strani paziti tudi na promet, med tem ko pri izstopu na desni strani izstopa neposredno na pločnik oziroma pred vrata trgovine, kateri je pripeljal tovor.

Tovorno vozilo CitE je opremljeno tudi  s sistemom  360-stopinjskih kamer za opazovanje dogajanja okoli vozila, prav tako so kamere zamenjale vzvratna ogledala, s čimer so skoraj izničeni mrtvi koti.