Gospodarska vozilaTehnika

Bosch že 18 let skrbi za pravilno obdelavo izpušnih plinov

Bosch je že leta 2004 predstavil rešitev za obdelavo izpušnih plinov v gospodarskih vozilih. Z uvedbo AdBlue in njegovega natančnega doziranja v procesu selektivnem katalitične redukcije (SCR), se emisije znižujejo tudi do 90 %.

Skozi pet generacij, je Boschev sistem Denaxtronic postal polnoleten. To je sistem, ki že 18 let pomaga pri natančnem vbrizgu aditiva AdBlue v SCR katalizator, kjer s škodljivi dušikovi oksidi pretvarjajo v dušik in vodo. Danes je več kot 12 milijonov tovrstnih sistemov vgrajenih v gospodarska vozila, delovne stroje, pa tudi osebna vozila in motocikle.

Princip delovanja je preprost. Aditiv AdBlue se vbrizgava v katalizator, a njegovo količino je potrebno natančno dozirati glede na režim delovanja motorja in trenutne parametre izpušnih plinov. In glede na dejstvo, da dizelski motorji v transportnem sektorju tvorijo glavnino ion tako bo zagotovo še nekaj let, je Boscheva podpora pri čiščenju izpuha velikega pomena. Že s prihodom standardov Euro 4 in Euro 5 se je ta sistem dobro zasidral v gospodarskih vozilih, njegovi sestavni deli pa so oskrbovalni modul, modul za doziranje, kontrolna enota, senzor tlaka in NOx senzor.