Gospodarska vozila

Države z najbolj nevarnimi cestami za tovornjake

Podjetje SNAP, ki je vodilno na področju izdelave in prodaje pametnih sistemov za plačevanje parkirnin, goriva, pranja … po celi Evropi, je pripravilo zanimivo analizo cest po Evropi in pripravilo poročilo o tem kje so najbolj nevarne ceste za tovornjake.

Najbolj nevarne ceste so v Bolgariji, Poljski in na Češkem. Raziskavo so izvedli tako, da so analizirali podatke iz zadnjih 10 let in ceste razvrstili glede na to, kako nevarne so za voznike tovornjakov. Lestvica je bila narejena s primerjavo povprečne letne stopnje trkov tovornih vozil s smrtnim izidom s celotnim cestnim omrežjem v državi. Analiza postavlja Bolgarijo na prvo mesto, z več smrtnimi žrtvami v nesrečah, kjer so udeleženi tovornjaki, na leto kot Poljska in Češka skupaj.

  1. Bolgarija  369
  2. Poljska  185
  3. Češka  162
  4. Romunija  162
  5. Litva  155
  6. Nemčija  143
  7. Luksemburg  137
  8. Slovaška  121
  9. Velika Britanija  118
  10. Portugalska  118

Avtorji raziskave opozarjajo, da Združeni narodi podpirajo doseganje cilja “0 mrtvih in 0 hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč”, najkasneje do leta 2050. Za izpolnitev tega cilja je potrebno celostno izboljšanje varnosti v cestnem prometu po vsej Evropi. Kljub temu, da se je število nesreč s smrtnim izidom v Evropi v času pandemije zmanjšalo za 17 %, so številke že pokazale, da se je v letu 2022 število nesreč že dvignilo za 10 %.