Gospodarska vozila

Dan ozaveščanja o utrujenosti voznikov

Minuli petek, 21. junija, smo zabeležili najdaljši dan v letu 2024, ko je bil sončni vzhod in zahod skoraj 17 ur narazen. Ob tej priložnosti je bil napovedan drugi dan ozaveščanja o utrujenosti voznikov.

Namen te nove pobude, ki jo od leta 2023 organizira evropski sindikat ETF, je osveščati družbo o težavah dela v prometni industriji. Težava je 15 urn delovnik, pa tudi prenatrpana parkirišča, zastoji in podobne težave.

Za obveščanje o tem problemu so minuli petek člani sindikata delili letake, ki so ozaveščali o nevarnostih preobremenjenosti. Aktivnosti so med drugim potekale na avtocestnih parkiriščih, sodelovalo pa je več nacionalnih združenj, ki so partnerji ETF.

Glavni element sporočila so bili rezultati industrijske raziskave, ki jo je izvedel ETF leta 2021. Kar 60 odstotkov anketiranih poklicnih voznikov je priznalo, da morajo voziti, ko so utrujeni. 52 odstotkov se jih je redno srečevalo s situacijo, ko je telo zahtevalo počitek, vendar delovna organizacija tega ni dovolila. 33 odstotkov vprašanih je doživelo, da so zaspali za volanom, 27 odstotkov pa jih je priznalo, da so na ta način povzročili nevarno situacijo, ki bi skoraj pripeljala do nesreče.