DAF-ova električna in hibridna prihodnost

Tudi DAF se pripravlja na prihodnost, kar je pokazal na sejmu IAA v Hannovru, kjer je premierno prikazal tri nova vozila: LF Electric, CF Electric in CF Hybrid.

LF je namenjen predvsem mestni dostavi, lahko pa nosi skupno maso do 19 ton. Za premikanje uporablja elektromotor z močjo 195 kW, katerega poganja baterijski blok z močjo 222 kWh. Baterijski blok je modularen, zato ga je možno širiti ali ožiti, z osnovnim blokom pa lahko vozilo prepelje do 200 km dolgo pot.

LF electric

CF ima lahko skupno maso 37 ton in je namenjen za težje distributivne posege. 210-kW elektromotor se napaja iz 170 kWh močnega baterijskega sklopa, kar omogoča 100 kilometrov avtonomije. Ni veliko, a zahvaljujoč sistemu hitrega polnjenja je možno baterije napolniti do 80 % v vsega pol ure, kar je čas naklada ali razklada, v uri in pol pa so baterije povsem napolnjene.

CF electric

CF hibrid je opremljen z 10,8-litrskim dizelskim motorjem in 75 kW elektromotorjem. Slednji se napaja iz baterijskega bloka 85 kWh in omogoča od 30 do 50 km vožnje samo na elektriko. Baterije se nato polnijo s pomočjo dizelskega motorja pri vožnji po avtocesti ali prek klasičnega elektro priključka.

CF hibrid
CF hibrid