Arocs premaguje najtežje delovne pogoje

Mercedes ima v svoji ponudbi poseben model namenjen težjim gradbenim delom, ki se uspešno prebija tudi skozi najtežje off road situacije, saj združuje številne napredne tehnologije, ki so bile do nedavnega namenjene izključno razkošnejšim vlačilcem.

 

Arocs, ki je bil predstavljen leta 2013 in je za modelno leto 17/18 prejel številne nove sisteme, je namenjen širokemu spektru uporabe in v to smo se skozi testne vožnje lahko prepričali tudi sami, saj smo ga lahko preizkusili kot navadni delavci na gradbišču. V različnih nadgradnjah, se izkaže, kot vsestransko uporabno vozilo, ki nikoli ne zataji, saj se izvleče še iz tako globokega blata, v kar smo se lahko prepričali v njegovem rodnem kraju. Teoretično predstavitev so nam Mercedesovi strokovnjaki podali kar v tovarni v Wörthu, med tem ko smo dejanske zmogljivosti lahko preizkusili na testnem poligonu v okolici Gaggenaua.

Že takoj nas je očarala njegova okretnost, saj se je po strmih vzponih in spustih, kjer bi bilo težko hoditi celo peš, premikal povsem suvereno brez kakršnih koli težav. Ravno tu smo se lahko prepričali, kaj pomeni del opisa »premaguje najtežje delovne pogoje«, seveda pa se enako dobro znajde tudi na bolj utrjenih in asfaltnih površinah.

Arocs je na voljo s 14 kabinami, glede na vrsto dela so bolj uporabne tiste s širino 2,3 metra, a lahko izberete tudi 20 centimetrov širše. Kabina je glede na namen tudi dodatno ojačana in zaščitena. Predvsem so zaščitene luči in dno motorja. Odbijač je železen in prenese kar nekaj udarcev, narejen pa je iz treh delov, da ga je lažje zamenjati.

V motorni ponudbi lahko izbirate med štirimi agregati in sicer med 7,7-, 10,7-, 12,8- in 15,6-  litrskimi šestvaljniki z 18 stopnjami moči od 240 pa vse do 625 KM. Na voljo so tudi trije menjalniki z 8-, 12- in 16- stopnjami prenosa.

Med novosti za modelno leto 17/18 zagotovo spadajo tudi uvedba aplikacije Uptime in Fleetboard. Za pomoč v najtežjih pogojih pa skrbi sistem HAD, ki za kratek čas prenese moč na sprednja kolesa ter izredno zmogljiva turbo retarder sklopka.

Slavni predniki arocsa iz šestdesetih in sedemdesetih let

 

Izredno veliki vstopni in izstopni koti, visoka oddaljenost od tal, močni motorji, večkolesni pogon ter velika nosilnost so elementi, ki pomagajo arocsu, da premaga še tako zahtevne terene in izpolni najtežje naloge.