"

Vodni top za 1,16 milijona evrov

 

Slovenska policija je v uporabo prevzela specialno oklopno vozilo z vodnim topom. Namenjeno je uporabi pri množičnih nasilnih demonstracijah, športnih ali drugih rizičnih prireditvah ob množičnem in hujšem kršenju javnega reda, vandalizmu, ogrožanju življenja ljudi in uničevanju premoženja.

Proizvajalec specialnega vozila je podjetje Rosenbauer, ki je specializirano za izdelavo podobnih vozil in je do sedaj  izdobavilo že več kot 60 vodnih topov za nemško policijo. Odločitev o nakupu takšnega vozila je zorela že dolgo, še iz časa ministrice Kresal. Naša policija z novim vozilo zamenjuje 30 let staro vozilo znamke TAM,  katerega so uporabili le enkrat.

Pogoji za nakup so bili kar strogi. Vozilo mora imeti na strehi kar 3 topove, dva spredaj in eden zadaj. Sprednja morata imeti pretok vode vsaj 1250 litrov na minuto in doseg vsaj 60 metrov. V vozilu mora biti nameščena posoda za vodo velikosti vsaj 9000 litrov, v kabini pa mora biti prostora za 5 oseb. Najvišja hitrost, vsaj 100 km/h.

Vozilo ima poleg zmogljivejšega vodnega topa še videonadzorni sistem, ki omogoča zagotavljanje varnosti vozilu in višji standard pri dokazovanju kaznivih dejanj v množici. Ima zmogljiv megafon, ki se uporablja za dajanje navodil množici, da se izogne uporabi tega prisilnega sredstva. Poleg tega vozilo omogoča uporabo obarvanega vodnega curka, kar je v pomoč pri dokazovanju vloge posameznikov v množici, zoper katero je uporabljen vodni top.