"

Izobraževanje namesto kaznovanja

V Veliki Britaniji na univerzi v Lidsu izvajajo obširne raziskave v prometu. Ena izmed njih je prinesla zanimive rezultate, saj naj bi dodatno usposabljanje voznikov, ki vozijo prehitro, prineslo bolj pozitivne rezultate kot kaznovanje z denarjem in kazenskimi točkami.

V Veliki Britaniji, so v okviru vladnih mer za povečanje varnosti na cesti uvedli nov način ozaveščanja voznikov in ga poimenovali »Izobraževanje namesto kaznovanja«. Vozniki, ki so vozili prehitro, se lahko namesto kazni odločijo za državno voden tečaj o zavesti in posledicah prehitre vožnje.

Tečaj traja pet ur in ima za cilj, da voznikom predstavi vse nevarnosti in pasti hitre vožnje, še posebej v naseljih. Ob tem vozniki dobijo dodatna znanja za obvladovanje in prilagajanje hitrosti v različnih situacijah v prometu in v različnih pogojih na cesti.

Če se voznik odloči, da gre na dodaten tečaj, se izogne prejemu kazenskih točk in kazni, je pa res, da tečaj stane ravno toliko, kot bi znašala kazen na cesti za storjen prekršek.

V Veliki Britaniji verjamejo, da bodo dolgoročno takšni ukrepi prinesli pozitivnejše rezultate kot pa le represivno kaznovanje na cesti s strani policije. Študija je že dokazala, da 25 % voznikov, ki so obiskali tečaj v naslednjih 6 mesecih ni naredilo nobenega prekrška, ko pa vzamemo v pregled triletno obdobje, je ta delež 18 %, kar pa je še vedno boljši rezultat, kot ga dobimo pri klasičnem kaznovanju.