Argentinski avtobusi pod UNESCO zaščito

V muzeju zlahka najdeš kakšno zanimivo zgodbo, ki se preslikuje več desetletij v preteklost. V Mercedesovem muzeju v Stuttgartu je ena takšna zgodba zagotovo model avtobusa LO 1112 iz leta 1969, ki je s svojimi živimi barvami obratoval v Argentini.

Mercedes-Benz LO 1112 s svojimi neštetimi pisanimi detajli in motivi skoraj čarobno pritegne oko obiskovalcev, saj noben drug eksponat v muzeju Mercedes-Benz ni tako privlačen kot ta barviti avtobus. Ta barvit model LO 1112 prihaja iz Argentine. Avtobus je zasnovan v stilu “fileteado porteño”. Ta umetniška tradicija za okraševanje vozil s kodri, venci, rožami in živobarvnimi simboli je nastala v Buenos Airesu v poznem 19. stoletju.

Najprej so jo uporabljali za okraševanje konjskih vpreg. “Fileteado porteño” je služil celo kot nekakšna zaščita pred krajo, saj je bila vsaka kočija edinstvena. Kasneje tradicijo nadaljujejo avtobusi, že desetletja so del ulične scene argentinske prestolnice in so izredno privlačni za turiste.


UNESCO meni, da je »fileteado porteño« tako pomemben, da je ustanova decembra 2015 ta umetniški slog razglasila celo za kulturno dediščino.