Gospodarska vozila

Amarok Aventura Exclusive in Dark Label

Volkswagen Gospodarska vozila predstavlja Amarokov koncept Aventura Exclusive in posebni model Dark Label.

Študija Amarok Aventura Exclusive nakazuje smer prihodnjega razvoja pickupov. Še več konjskih moči in še več navora. Koncept z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom in stalnim štiri­kolesnim pogonom nudi 190 kW (258 KM). Konceptno vozilo v kurkumino rumeni kovinski barvi s prostorno dvojno kabino in prečiščenim dizajnom ima nekaj posebnih poudarkov, med njimi 19-palčna platišča. Tudi stranska pragova, stilski drog na tovornem prostoru, sprednja zaščitna mreža, zunanji ogledali in zadnja odbijača sijejo v kromu. Športni videz poudar­jata sprednja biksenonska žarometa z dnevnimi LED-lučmi. Izstopa tudi sistem prekrivnega roloja – zatesnitev tovornega prostora, ki bo v prihodnje na voljo v aluminijasti izvedbi. V videzu aluminija je izdelan tudi ščitnik za podvozje.

Tehnične opcije, kot so parkirni sistem ParkPilot, kamera za vzvratno vožnjo in mehanska 100-odstotna zapora diferenciala, so vozniku v pomoč sredi velemestne džungle kot tudi na terenu.

V notranjosti Amarokov koncept Aventura Exclusive izžareva športnost s črnim usnjem, poudarjenim s kontrastnimi šivi v kurkumino rumeni barvi. Tudi z odličnimi 14-smerno nastavljivimi sedeži ergoComfort, 3-krakim večfunkcijskim usnjenim volanom s prestavnima tipkama in navigacijskim sistemom Discover Media študija naredi vtis.

Posebni model omejene serije Amarok Dark Label temelji na izvedbi Amarok Comfortline in je v indijevo sivi matirani barvi izrazito trendovski. K temu prispevajo tudi temni montažni deli, kot so črni cevasti pragovi, stilski drog v matirano črni barvi, lakirane kromirane letve v sprednji zaščitni mreži in 18-palčna aluminijasta platišča. Dark Label je namenjen individualistom, ki velik pomen pripisujejo dizajnu, obenem pa cenijo tudi prednosti pravega terenskega vozila. Matirano črne vratne kljuke in zunanji ogledali ter logotip Dark Label na spodnjem robu vrat so pika na i v trendovskem videzu. V notranjosti dizajn tega posebnega modela dopolnjujejo nova črna stropna obloga in predpražniki z napisom Dark Label.

Izbrana motorja V6 za Amarok Dark Label sta TDI z močjo 120 kW, 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in pogonom na zadnji kolesni par ali vklopljivim štirikolesnim pogonom ter TDI z močjo 150 kW, 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in vklopljivim štirikolesnim pogonom  4MOTION ali z 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom in stalnim štirikolesnim pogonom. V Nemčiji bo vozilo na voljo spomladi 2018 že od 33.714 EUR. Serijsko bo opremljeno z BMT oz. BlueMotion Technology, ki vključuje funkcijo start-stop, rekuperacijo oz. regeneracijo energije in pnevmatike z manjšim kotalnim uporom. Vse izvedbe izpolnjujejo določila emisijske stopnje EU6.

Z dolžino 5,25 m in širino 2,23 m (vključno z zunanjima ogledaloma) Amarok izpolnjuje vsa pričakovanja, ki jih imajo vozniki klasičnih pickupov. Tovorna površina štirivratnega Amaroka z dvojno kabino je dovolj široka za prečno naloženo euro paleto, njena nosilnost pa lahko znaša več kot tono (odvisno od izbrane opreme).