Gospodarska vozila

Ford in Volkswagen širita svoje globalno sodelovanje

Družbi Ford Motor Company in Volkswagen AG širita svoje globalno sodelovanje. Sodelovanje naj bi zdaj vključevalo tudi področji električne mobilnosti in – v povezavi s podjetjem Argo AI – avtonomno vožnjo, ki se bo uvajala na ameriški in evropski trg. Podjetji želita s tem povečati svojo konkurenčnost, produkte še bolje prilagoditi željam kupcev po vsem svetu ter hkrati ustvariti sinergije pri stroških in investicijah.

Volkswagen bo skupaj s Fordom investiral v podjetje Argo AI, ki je specializirano za softverske platforme za avtonomno vožnjo. Ocenjena vrednost podjetja bo s tem narasla na več kot 7 milijard dolarjev. Povezava bo obema družbama omogočila, da bosta sistem avtonomne vožnje Self-Driving System podjetja Argo AI neodvisno druga od druge integrirali v svoje modele in s tem dosegli veliko globalno skaliranje.

Ford bo Volkswagnovo modularno platformo za električni pogon (MEB) uporabil za najmanj en brezemisijski velikoserijski model, ki naj bi bil na evropskem trgu na voljo od leta 2023 naprej. Z dostopom do e-arhitekture, ki jo je Volkswagen že skaliral, lahko Ford še učinkoviteje razširi svojo ponudbo vozil.

Ford in Volkswagen pri razvoju dostavnikov in srednje velikih pickupov, ki naj bi jih vsaka znamka začela v določenih regijah dobavljati leta 2022, delujeta po načrtu. Družbi si stroške za razvoj delita, kar ima občutne sinergijske učinke.

Globalno zavezništvo med Fordom in Volkswagnom ne predvideva kapitalskega povezovanja obeh proizvajalcev ter naj bi letno zagotovilo visoko stopnjo učinkovitosti.