Gospodarska vozila

Adria Supersonic, najluksuznejši avto dom iz Novega mesta

 

Novomeško podjetje je predstavilo najnovejši luksuzni model, s katerim širi ponudbo v sam vrh segmenta. Izdelek bi lahko postal ena najboljših predelav avtodoma na osnovi kombija iz Stuttgarta.

Vse več velikih avtodomov uporablja za osnovo Mercedesov Sprinter. To je tudi logično, saj nemški dostavnik, oziroma njegova šasija za avtodom, s svojim osnovnim videzom in sodobnimi funkcijami ponuja odlično osnovo za ultimativni dom na kolesih. Adrijin top model je narejen na osnovi aktualnega Sprinterja, zato med drugim ponuja infozabavni sistem MBUX, prilagodljivi tempomat in aktivnega zavornega asistenta. Tu je seveda kamera za vzvratno vožnjo. Na izbiro je 2,0-litrski turbodizel s 150 ali 170 KM in 400 Nm navora. Poleg 9-stopenjskega samodejnega menjalnika je na voljo tudi 6-stopenjski ročni menjalnik.

Supersonic je na voljo v štirih modelskih različicah. Imenujejo se 780 SL, 780 DC, 890 LL in 890 LC, kar pomeni, da se razlikujejo po dolžini (7,80 metra oziroma 8,90 metra). Krajše različice imajo dve osi, daljše pa tri osi. Poleg tega večji modeli 890 ponujajo bolj luksuzne kopalnice in več predalov za shranjevanje. Dovoljena skupna masa osnovne različice 780 SL je 4500 kilogramov, pri ostalih različicah pa 5500 kilogramov. Torej v tem primeru ni vožnje z B kategorijo. Supersonic je na voljo v srebrni kovinski barvi z velikim panoramskim oknom in mrežo hladilnika z izrazito Mercedesovo zvezdo. Nove so kotne LED luči spredaj in Hella LED luči zadaj, kjer se nahaja kamera za vzvratno vožnjo.

Slovenski proizvajalec združuje Sprinterjevo podvozje in pogon z nizkim okvirjem Alko in lastno GRP oblečeno strukturo s funkcionalnim dvojnim podom, kjer so poleg tehnike tudi dodatni odlagalni prostori. Za celoletno uporabnost je poleg zmogljive klimatske naprave tu še grelec Alde. Ravna talna konstrukcija omogoča ohranjanje zunanje višine pod tremi metri, hkrati pa ustvarja občutek prostornosti. Ta velik avtodom je namenjen štirim osebam, odvisno od modela pa sta na voljo dve enojni postelji ali ena zakonska postelja, poleg katere so stikala za luči in USB priključki. V sprednjem delu se nahaja zložljiva postelja.

V dnevni sobi je sedežna garnitura v obliki črke L in še ena klop (na voljo so različne barve usnja) za maksimalno udobje, kuhinja pa ima več predalov in stenskih elementov. Na voljo je tudi hladilnik z izdatno prostornino 177 litrov, na seznamu dodatne opreme pa sta pečica in kavni aparat. Tuš kabina ima več kot luksuzne dimenzije. Stopnje in regulacijo ogrevanja in klimatizacije lahko nadzirate prek aplikacije MACH, kupci pa lahko ob naročilu poljubno izbirajo kuhinjske in kopalniške delovne plošče ter dizajne sten in tkanine za oblazinjenje. Rezervoar za svežo vodo je optimalno nameščen in ima veliko prostornino (150 l), v opremi pa je elektronski sistem za odvajanje odpadne vode.

Če se gremo luksuz, potem je tudi oprema takšna in vključuje 10,25″ multimedijski zaslon na dotik (z glasovnimi ukazi, GPS radio; 3D zemljevid, Apple CarPlay itd.), avtomatsko klimatsko napravo v kabini, električno ročno zavoro, sedeže Aguti, usnjeno oblazinjenje, zunanjo markizo, 140 W solarno ploščo na strehi itd. Adria je z novim Supersonicom zagotovo dosegla eleganten videz. Tovrstna zabava pa ni poceni. Krajše različice se začnejo pri 139.900 evrih, cenejša od dveh večjih, 8,90 metra dolgih različic pa pri 150.000 evrih in  navzgor.