Avtomobilizem

Za nove ravni vožnje. Novi Mercedes-Benz EQE SUV

Ko se lastnosti vrhunske električne limuzine EQE združijo s prednostmi športne terenske zasnove, nastane EQE SUV. Napredna interpretacija sodobnega športnega terenskega vozila, ki limuzinskemu udobju in zmogljivostim dodaja višji položaj sedenja, boljšo preglednost, navdušujoče terenske zmogljivosti, širok nabor tehnologij in visoko zmogljiv električni pogonski sistem z dosegom do 590 kilometrov.

Mercedes-Benz raznoliko paleto električnih vozil bogati z modelom EQE SUV, kmalu se družini pridružuje tudi večji EQS SUV. Športni terenski vozili ponujata nove tehnične rešitve na področju povsem električnih vozil in nadstandardno izkušnjo potovanja z avtomobilom. Ni pomembno, ali govorimo o inovativnem električnem pogonu, ki omogoča neslišne pospeške super športnikov, potovalnem udobju z zračnim vzmetenjem, ki je na ravni najdražjih limuzin, prostorskem udobju, ali pa o tehniki in povezljivosti, izbranih materialih v notranjosti in dosegu, ki je zahvaljujoč izjemni aerodinamiki tudi pri avtocestnih potovalnih hitrostih nadstandarden. Električni športni terenski vozili postavljata nove mejnike električne mobilnosti in brezkompromisno peljeta v prihodnost.

Tridimenzionalno razkošje

EQE SUV ima privlačno in sodobno oblikovano zunanjost, ki združuje športnost, eleganco in aerodinamičnost. Tudi najmanjša podrobnost je del velike oblikovalske ideje in za novi EQE SUV lahko rečemo, da je raj premišljenega razkošja, zavitega v robustno, a prefinjeno karoserijo. Elegantno-dinamična oblikovna linija daje športnemu terenskemu vozilu inovativno estetiko in je na voljo v dveh različicah opreme zunanjosti – Electric Art in AMG Line.

Oblikovno je močno podoben večjemu EQS SUV, vendar ima tudi svoje edinstvene elemente. Glavno značilnost sprednjega dela predstavljajo ozki, visokotehnološki LED žarometi, ki se povezujejo s poudarjeno masko hladilnika in so lahko opremljeni s tehnologijo DIGITAL LIGHT, za izjemno natančno in prilagodljivo osvetlitev cestišča. Stranice vozila so elegantne, poudarjene z gladkimi in zaokroženimi oblikami, ki ustvarjajo privlačno silhueto. Ustvarjajo občutek fluidnosti in se osredotočajo predvsem na harmonično povezavo med različnimi deli karoserije. Hkrati pa EQE SUV ohranja aerodinamične lastnosti, ki prispevajo k izboljšanju energetske učinkovitosti, z dodanimi aerodinamičnimi spojlerji in kolesnimi pokrovi pa zmanjšujejo upor zraka ter povečujejo električni doseg.

Oblikovanje notranjosti sledi filozofiji modernega minimalizma, ki združuje estetiko, funkcionalnost in intuitivno uporabo. Potniška kabina je velikodušna, s številnimi detajli, zahvaljujoč napredni aerodinamiki pa tudi izjemno tiha. Nudi prostorno in dovršeno okolje za prijetno vožnjo tako vozniku kot potnikom. Opremljena je z visokokakovostnimi materiali, kot so usnje, fine lesene obloge in kovinski detajli, ki ustvarjajo eleganten in prestižen videz. Vključuje pa tudi nekaj oblikovnih posebnosti, ki poudarjajo naravo električnega vozila – osvetljene elemente, posebne grafične prikaze na zaslonih in druga oblikovna presenečenja.

EQE SUV je v osnovi opremljen z dvema velikima sodobnima zaslonoma. Na voljo pa je tudi zaslon Hyperscreen, 56-palčna sestavljanka iz treh zaslonov (dva v velikosti 31,2 centimetra in sredinski v velikosti 44,9 centimetrov). Veliki zaslon je stilsko integriran v armaturno ploščo in predstavlja središče vozila. Prek inteligentne prilagodljive programske opreme je povezan z vsemi komponentami vozila, vozniku in potnikom pa omogoča izjemno uporabniško izkušnjo, ki združuje udobje, povezljivost in intuitivno upravljanje.

Motorna paleta in inovativen pogonski sklop

Modelu EQE SUV izjemne lastnosti zagotavlja inovativen električni pogon in je na voljo v šestih različicah: EQE SUV 300, EQE SUV 350 4MATIC, EQE SUV 350+, EQE SUV 500 4MATIC, EQE SUV AMG 43 4MATIC+ in EQE SUV AMG 53 4MATIC+.

Arhitektura električnih vozil EVA s tehnologijo EQ omogoča širok razpon največje skupne pogonske moči od 180 do 300 kW. Vsi modeli EQE SUV so opremljeni z električnim pogonskim sklopom (eATS) na zadnji osi, izvedbe s pogonom 4MATIC pa so opremljene še z električnim pogonskim sklopom (eATS) na prednji osi. Pri modelih s pogonom 4MATIC sistem Torque Shift dodatno zagotavlja inteligentno brezstopenjsko porazdelitev pogonskega navora med zadnjim in sprednjim elektromotorjem, za optimalen oprijem cestišča in učinkovito porabo pogonskih motorjev, kar vpliva na zmogljivost baterije in večji doseg vozila.

Osnovni Mercedes-Benz EQE 350+ SUV ima zadnji pogon z močjo 215 kilovatov, enako močan pa je tudi štirikolesno gnani Mercedes-Benz EQE 350 4MATIC SUV. Močnejši je Mercedes-Benz EQE 500 4MATIC SUV z močjo 300 kilovatov. Z malce manjšim dosegom od 375 do 488 kilometrov se bosta pohvalili različici Mercedes-AMG, ki pa bosta to nadoknadili z veliko več moči. Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC SUV namreč iz svojih dveh motorjev iztisne moč kar 350 kilovatov, ki ga do 100 kilometrov na uro poženejo v 4,3 sekunde, še močnejši Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ SUV pa za enak dosežek potrebuje le 3,5 sekunde.

Inovativna baterijska programska oprema je plod Mercedesovega lastnega znanja in omogoča posodobitve over-the-air, ki bodo poskrbele za nenehno optimalno delovanje baterije v njenem celotnem življenjskem obdobju. Zaradi napredne litij-ionske baterije z veliko gostoto pa je mogoče z enim polnjenjem prevoziti do 590 kilometrov (WLTP), in to kljub veliki moči do 460 kW. Zmogljivost baterije, ki je na voljo uporabniku, znaša 90,6 in ima 10-letno garancijo oziroma do 250.000 prevoženih kilometrov. Modularne, učinkovite in inovativne baterijske sklope izdelujejo v okrožju Untertürkheim v Stuttgartu, natančneje v tovarni Hedelfingen.