Avtomobilizem

Z EasyParkom do preprostega upravljanja parkiranja in polnjenja električnih vozil


Z odločitvijo za električni avtomobil stopimo na pot do okolju prijaznega osebnega transporta, kar obenem pomeni spremembo že utečenih navad. Teh pa se je pogosto najtežje znebiti. Avtomobil z atmosferskim motorjem zapeljemo na bencinsko črpalko pogosto šele takrat, ko je posoda za gorivo skoraj prazna, medtem ko baterijo polnimo ob vsaki priložnosti. Nešteto jih je, saj avtomobili večino časa nekje čakajo. Na parkirišču blizu delovnega mesta, pred trgovskimi središči ali v mestu, ko se odpravimo po opravkih ali na sprehod po mestnih ulicah. Vse to so priložnosti, ko je najbolje poiskati najbližjo polnilnico in priklopiti vozilo. Žal polnilna infrastruktura še ni na ravni, ko bi dejali, da je silno preprosta za uporabo. Vsak od ponudnikov ima svoj način plačevanja, svojo aplikacijo in svoje pogoje uporabe, ki vsaj delno omejijo preprostost uporabe in svobodo izbire. Ker nas obenem obremenjuje, da imamo na telefonu občutno preveč aplikacij, je toliko boljša novica, da ima skupina EasyPark v svoji aplikaciji tudi pri nas funkcijo plačevanja polnjenja električnega vozila.

Najbolj razširjena mobilna aplikacija na svetu EasyPark ponuja preprost in obenem učinkovit način za upravljanje parkiranja in polnjenja. Po izredno hitro registraciji se na zaslonu prikaže zemljevid z vrisanimi polnilnimi postajami, med katerimi potem izberete najbližjo ali kako drugače najbolj primerno. Ko polnjenje poteka, v aplikaciji spremljamo trenutno stanje, po želji ustavimo ali podaljšamo sejo in na koncu poravnamo znesek prejete električne energije. Preprostejše ne bi moglo biti, predvsem pa je prednost aplikacije EasyPark v tem, da nudi celovito zbirko funkcij, ki jih v sodobnem življenju pogosto potrebujemo. 

Sistem skupine EasyPark se brezhibno integrira z vsemi polnilnimi postajami, ter odpravlja potrebo po okornih plačilnih mehanizmih in uporabo več različnih aplikacij. Vse to poteka v aplikaciji EasyPark z do uporabnika prijaznim uporabniškim vmesnikom, ki dovoli plačevanja z želenim načinom, medtem ko se transakcije samodejno beležijo in obdelujejo v inteligentnem in varnem oblaku EasyPark (EPIC).

 

EasyPark v novem letu na polnilnicah Gremo na elektriko

Do sedaj smo polnjenje električnega vozila preko aplikacije EasyPark lahko poravnali na polnilnicah Energije Plus.

Sedaj pa bo z EasyParkom možno plačati polnjenje na vseh polnilnicah podjetja Elektro Ljubljana, ki so označene z blagovno znamko Gremo na elektriko. Ker gre za eno bolj razvejanih mrež v Sloveniji z večinoma 22-kilovatnimi polnilnicami v večjih mestih, je partnerstvo med podjetjema za lastnike električnih avtomobilov toliko bolj pomembno in nenazadnje tudi razveseljujoče. Direktor EasyPark Slovenija Uroš Maklič ob novem sodelovanju pravi, da bo »partnerstvo z Elektro Ljubljana nedvomno izboljšalo izkušnjo uporabnikov električnih vozil, predvsem enostavnost in izjemno hitro časovno porabo pri upravljanju plačevanja električnega vozila. Verjamemo tudi, da bo to partnerstvo pripomoglo k spodbujanju uporabe električnih vozil in razvoju trajnostne mobilnosti v Sloveniji, h kateri stremimo tudi na Easyparku, saj je naš ključni cilj narediti mesta prijetna za življenje. S skupnimi močmi bomo omogočili boljšo dostopnost do polnilne infrastrukture ter uporabnikom olajšali uporabo električnih vozil v našem okolju.«

Iz Službe za korporativno komuniciranje Elektro Ljubljana sporočajo, da si »želijo, da bi zaradi sodelovanja z EasyParkom njihove polnilnice v mreži Gremo na elektriko postale še bolj dostopne za uporabnike. Uporabniki sistema EasyPark bodo tako z mobilno aplikacijo uporabljali vse polnilnice v tej mreži, kar je trenutno skoraj 600 polnilnih mest.« Dodajajo, da »želijo storitev omogočiti čim prej – predvidevajo, da bo na voljo že konec januarja 2024

Z EasyParkom do dveh ciljev

V domačem ali tujem mestu pogosto iščemo parkirna mesta in vse pogosteje tudi polnilnice – če ste se odločili za lastno električno vozilo. Zaradi tega je toliko bolje, da oboje zlahka hitro in predvsem preprosto najdemo ter nato še plačamo z eno samo aplikacijo. Aplikacijo, na katero smo navajeni in ji zaupamo. Natanko takšna je EasyPark. Če je še nimate na svojem telefonu, je zato skrajni čas, da jo namestite, saj ni uporabna samo v Sloveniji, temveč lahko z isto aplikacijo brez posodobitev upravljate parkiranje in polnite električno vozilo tudi v drugih državah sveta.

Sočasno s širjenjem funkcionalnosti skupina EasyPark širi seznam parkirišč, na katerih je možno plačevati z aplikacijo EasyPark. Tako bo po novem možno parkiranje preprosto plačevati tudi na novem parkirišču pred Ljubljanskim gradom. Že prej pa je skupina EasyPark na parkirišču ob Ekonomski fakulteti v Ljubljani, mariborski garažni hiši City in koprski Belveder uvedla sistem CameraPark. Gre za digitalni sistem, ki sam zazna prihod in odhod vozila na parkirno mesto in nato tudi sam izvede plačilo. Pri tem najbolj enostavnem in hitrem plačilu parkirnine ni treba uporabiti ne aplikacije ne parkirnih listkov, temveč gre za tehnologijo samodejne prepoznave registrske oznake vozila.

V EasyPark Slovenija ob predstavitvi možnosti plačevanja polnjenja električnega avtomobila obenem zagotavljajo, da bodo svojo storitev še naprej izboljševali po meri uporabnikov ter z najboljšo uporabniško izkušnjo rasli v še mnogih državah sveta.