Avtomobilizem

Več prostornosti, povezljivosti in emocionalnosti – nova Škoda Octavia

Nova Octavia je daljša in širša kot njena predhodnica, ima večji prtljažnik, Škodin novi oblikovalski slog pa poskrbi, da deluje še bolj emocionalna. Nov koncept notran­josti nadpovprečno prostornost in izjemno funkcionalnost povezuje z visokokakovostnimi materiali in domiselnimi rešitvami. Inovativna povezljivost in novi asistenčni sistemi povzdi­gujejo udobje in varnost Škodinega ikoničnega modela na še višji nivo.

Četrta generacija od premiere sodobne Octavie leta 1996 bo še naprej nadgrajevala svoj položaj kot srce znamke. Z več kot sedmimi milijoni izdelanih vozil je Octavia nasploh najbolje prodajani Škodin model, ki je tako v svoji domovini na Češkem kot tudi na številnih drugih trgih po vsem svetu že veliko let prava institucija. Razlogi za to so očitni: sodoben dizajn in tehno­logije, učinkovitost, praktična uporabnost, visoka kakovost in nenazadnje izjemna prostornost z odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo.

 

Večja in privlačnejša

Nova Octavia se je še povečala. Z dolžino 4.689 milimetrov se je Octavia podaljšala za 19 milimetrov, različica Combi pa je zrasla za 22 milimetrov; v širino sedaj meri 15 milimetrov več. Prostornina največjega prtljažnika v razredu je pri različici Combi narasla za 30 litrov na 640 litrov. Novi spodnji del sprednjega odbijača in ostro začrtani, nižji novi žarometi s serijsko LED-tehnologijo za zasenčene, dolge in dnevne luči poskrbijo za optične poudarke. Tudi zadnje in zavorne luči ter zadnje meglenke so opremljene z LED-tehnologijo. Novo zasnovane, ploske strešne letve poudarjajo dolgo silhueto Octavie Combi, limuzinska različica pa z njimi deluje kot kupe. Za mogočno podobo poskrbijo aluminijasta platišča v velikosti do 19 palcev, ki so na voljo za vse izvedbe.

Nova zasnova notranjosti

V novo zasnovani notranjosti Octavia poleg še večje prostornosti ponuja nov volan z dvema krakoma, ki je po želji lahko ogrevan. Nov koncept zajema tudi armaturno ploščo, ki je sedaj modularno oblikovana v več ravninah in vključuje velik, prosto stoječ osrednji zaslon, sredinska konzola pa se ponaša z elegantno in prečiščeno zasnovo.

Novi alternativni pogoni in učinkoviti motorji

Pogonski sistemi četrte generacije Octavie so tako varčni, okolju prijazni in alternativni kot še nikoli doslej. Prvič sta na voljo Octavia iV s priključnohibridnim pogonom in Octavia RS iV. Razpon moči široke palete pogonskih agregatov se giblje od 81 kW (110 KM) do 150 kW (204 KM). Pri dizelskih motorjih 2.0 TDI EVO je pri naknadni obdelavi izpušnih plinov uporabljen novi postopek ‘twin dosing’.

Inovativne ‘simply clever’ rešitve

V paleti ‘simply clever’ rešitev, značilnih za znamko, novost predstavlja komfortna odprtina za dolivanje, ki pri dizelskih vozilih omogoča dolivanje aditiva AdBlue® tudi z ročkami za točenje v tovorna vozila. Premierno se pri znamki Škoda predstavljata tudi dva žepa za pametne telefone na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev. Prvič je po želji tudi v Octavii Combi na voljo paket elementov za spanje za zadnjo sedežno klop, nova mehanska senčna roloja za zadnji stranski stekli pa poskrbita za izboljšano zaščito pred soncem. Novost predstavlja predal v sprednjih vratih z dežnikom ali metlico za čiščenje snega. Prvič pri Octavii pa je na voljo tudi integriran lij v pokrovu posode za tekočino za čiščenje stekel.