Avtomobilizem

Vam je avto zamrznil? Tega nikar ne delajte!

Od odpiranja vrat na silo do polivanja stekel in ključavnice s toplo vodo– izogibajte se tem zimskim napakam.

Zima lastnikom avtomobilov prinaša vrsto izzivov. Od zmrznjenih vrat in ključavnic do težav pri zagonu motorja, hladni meseci so lahko prava muka za vsakega voznika. Če pa ste vsaj malo poučeni, kaj ni dobro delati po zimi, ko je vaš avto zamrznjen, vam to lahko prihrani kar nekaj časa in denarja ter zmanjša tveganje da boste kakšen del na vozilu poškodovali.

Tukaj je nekaj nasvetov:

  1. Ne poskušajte na silo odpreti zamrznjenih vrat ali prtljažnika. Uporaba prekomerne sile lahko poškoduje gumijasta tesnila ali mehanizem ključavnice. Namesto tega, če so vrata zamrznjena, jih poskusite nežno stresati ali rahlo trkajte po okvirju vrat, da jih boste lažje odprli.
  2. Izogibajte se uporabi vode za odmrzovanje ključavnic in vrat. Voda bo verjetno znova zmrznila in vse skupaj bo še slabše. Bolje je, da uporabite sredstva za odmrzovanje ali WD-40, vendar pazite, da ne poškodujete gumijastih in plastičnih delov.
  3. Ročne zavore ne zategnite na silo, če je zamrznjena. To lahko povzroči poškodbe zavornega mehanizma. Če zavora ne popusti, poskusite nekaj metrov nežno zapeljati naprej in nazaj, da stopite led okoli nje.
  4. Za strganje ledu s stekla ne uporabljajte predmetov, kot je kovinsko orodje. To lahko poškoduje steklo in zmanjša vidljivost. Uporabite plastično strgalo za led.
  5. Če ima vaše vozilo samodejni menjalnik je najbolje vozilo nekaj minut ogrejete na mestu pred vožnjo, da olje v menjalniku pride na delovno temperaturo.
  6. Ne pozabite na redno čiščenje žarometov in zadnjih zavornih luči. Umazanija ali prekrivanje s snegom in ledom lahko zmanjšata vidljivost in povečata tveganje prometnih nesreč.