Tretja generacija Touarega je najnaprednejši Volkswagen do sedaj

 

 

Touareg je bil predstavljen leta 2002 in kmalu postal velik hit. Danes je bila v Sloveniji predstavljena tretja generacija največjega Volkswagna, ki prinaša na trg številne nove sisteme, predvsem pa je popolnoma povezljiv in izjemno zmogljiv.

 

Novi Touareg je postavljen na MLB platformo, na kateri se že vozita Audi Q7 in Bentley Bentayga. Prihaja pa Touareg na trg z največjo ponudbo sistemov za podporo, povezljivost, upravljanje, komfort, varnost …, ki so bili kadarkoli vgrajeni v kakšen Volkswagen. Ob dolgi vrsti varnostnih sistemov pa Touareg  uvaja tudi povsem digitalizirano Innovision armaturno ploščo, katero sestavljata 12,3 palčni zaslon z merilniki in različnimi informacijami o vozilu in vožnje ter še večji 15 palčni osrednji zaslon infotainment sistema Discover Premium. Klasičnih stikal na sredini tako skoraj ni več, tam najdemo le dve okrogli stikali za nastavitev enega od sedmih načinov vožnje ter stikalo za ročni dvig ali spust vozila, če je le-to opremljeno z zračnim vzmetenjem.

 

Daljši, širši in lažji

Novi Touareg je za 77 milimetrov daljši od predhodnika, za 44 širši in za 7 nižji. Zahvaljujoč novi platformi in uporabi aluminija je vozilo za 106 kilogramov lažje od predhodnika, zato je tudi izgled bolj dinamičen. Predvsem izstopa sprednja maska s serijsko vgrajenimi Full LED lučmi, za doplačilo pa so na voljo še matrične LED luči. Med sistemi za varnost omenimo nov sistem za aktivno stabiliziranje nagiba karoserije, štirikolesno krmiljenje, kjer se zadnja kolesa do hitrosti 37 km/h obračajo v nasprotno smer kot prva, nad to hitrostjo pa v enako smer kot sprednja kolesa, kar izboljšuje lego in stabilnost vozila v zavoju. Tu je še Precrash 360 sistem s kamerami, ki pokrivajo okolico vozila, pa asistenca v križišču, novi head up displej ….  

Touareg se ne gre downsizinga, kdor bo želel imeti ta avto bo lahko izbral med 6- in 8- valjnimi TDI motorji. Trilitrski V6 motorji razvijajo 170 kW/231 KM in 210 kW/286 KM, med tem ko štirilitrska V8 različica razvija osupljivih 310 kW/421 KM. Na voljo je tudi V6 bencinski motor, ki ponuja  340 konjev moči. Slovenski uvoznik namerava letos na naš trg spraviti 80 vozil, ob začetni ceni 58 tisočakov ter naprej.