Tretja generacija Sandera in Sandera stepway

Dacia je predstavila tretjo generacijo modela Sandero in Sandero stepway. Z novo generacijo Dacia uvaja bogatejšo opremo, nove varnostne sisteme ter ohranja vrednost, enostavnost in zanesljivost.

Sandero je na trgu že 15 let. Tretja generacija je nastala na istem podvozju kot nova generacija Clia, kar mu prinaša novo dozo zaupanja. Tisto kar je opazno na prvi pogled je modernejši dizajn in večja razlika med Sanderom in Sanderom Stepway. Slednji ima bolj izrazit pokrov motorja, večjo masko in odbijač, povišan odmik od tal, strešne nosilce in razširjene blatnike ter njihovo obrobo.

Dacia z novim modelom predstavlja tudi nov svetlobni podpis, zanimivo pa je, da so vse izvedbe serijsko opremljen LED lučmi spredaj in zadaj. V ponudbi je tudi samodejni klic v sili eCall, sistem aktivnega zaviranja v sili ter sistem za nadzor mrtvih kotov.

Veliko novosti je tudi v notranjosti, kjer opazimo povsem novo armaturno ploščo, z modernejšimi stikali, uporabljeni pa so tudi kakovostnejši materiali. Nov je volanski obroč s tipkami za upravljanje tempomata in sprehajanju po potovalnem računalniku. Volan je sedaj nastavljiv tudi po globini. Nova Sandero in Sandero Stepway imata zadaj prostor za tri odrasle potnike, zadnja klop je deljiva in zložljiva v razmerju 1/3-2/3 (glede na različico) in prtljažnik družinske velikosti. Ta ima prostornino 410 litrov in raven pod, ki ga je po višini možno postaviti v dva položaja.

Sandero je dolg 4.088 mm (4.099 Stepway), širok 1.848 mm in visok 1.499 mm (1.535 mm Stepway). Od tal je oddaljen 133 mm, oz. 174 mm modela Stepway. Vozili imata novo prednjo premo, katere (trikotni) vodili bolje dušita tresljaje in zagotavljata natančnejše krmiljenje. Zmožnost stabilizacije karoserije je izboljšana in medosna razdalja podaljšana za večjo stabilnost med zavijanjem. Nov okrepljen okvir motorja zmanjšuje prenašanje tresljajev v potniški prostor.

V motorni ponudbi srečamo litrski bencinski motor, ki razvija 65 KM in je namenjen le Sandaru, med tem ko je zmogljivejši trivaljni litrski motor s turbo polnilnikom, ki razvija 90 KM namenjen obema verzijama. V ponudbi pa je tudi Eco-G motor, s serijsko vgrajeno plinsko instalacijo, tako da se lahko vozimo na bencin ali na plin, skupni doseg pa je okoli 1300 kilometrov.

Cenovna paleta Sandera se prične pri 8990 evrih, model Stepway pa pri 12.290 evrih.