Avtomobilizem

Slovenski avto leta 2022 je toyota yaris cross!

V jubilejnem tridesetem izboru Slovenski avto leta, tokrat z letnico 2022, je naslov prvič v zgodovini osvojila Toyota s kompaktnim cestnim terencem yarisom crossom. Toyota yaris cross je po glasovanju avtomobilskih redakcij devetih sodelujočih medijev – Avtomagazina, Dela s Slovenskimi novicami, Dnevnika z Nedeljskim, Evo Magazina, Komotar Minute, Motorevije AMZS, Siol.neta, Vala 202 z Avtomobilnostjo in Večera – zmagala s prednostjo 15 točk pred Renaultovim hibridnim križancem meganom conquestom. Tretje mesto je prav tako prvič v zgodovini izbora osvojil električni avtomobil – škoda enyaq. Četrto mesto je pripadlo Oplovi mokki, na peto mesto pa so avtomobilski novinarji postavili še drugi električni avtomobil med peterico finalistov – Volkswagnov ID.4.


V finalnem Z glasovanjem sodelujočih medijev in s točkami iz glasovanja bralcev, poslušalcev in gledalcev je toyota yaris cross dobila 50 točk, renault megane conquest 35 točk, škoda enyaq 30 točk, opel mokka 28 točk in volkswagen ID.4 17 točk. Toyoti yaris cross je kar šest sodelujočih uredništev podelilo največje število točk v finalnem glasovanju, šest točk pa je yaris cross v finale prinesel že z zmago v glasovanju bralcev, gledalcev in poslušalcev, ki so oddali 22.829 glasov.

Toyota je šele druga japonska avtomobilska znamka, ki se v 30-letni zgodovini izbora za Slovenski avto leta lahko pohvali s tem laskavim naslovom; pred toyoto yarisom crossom sta naslov Slovenski avto leta dobila leta 2003 mazda 6 in leta 2004 mazda 3.


Avtor fotografij je Uroš Modlic.