Avtomobilizem

Seatov SUV malček Arona


Seat se transformira v resnega proizvajalca avtomobilov, kar je lani  nakazal s postavitvijo na trg novega modela Ateca, ki spada v hitro rastoči SUV segment, sedaj se mu pridružuje še nekoliko manjši model Arona, ki prav tako spada v razred SUV. Z Arono Seat odkrito napada konkurente kot so Fiat 500 X, Nissan Juke, Opel Moka, Renault Captur …  

Španski malček je postavljen na sodobno MQB A0 platformo, na kateri že stojita Ibiza in Polo šeste generacije, ter Aronin brat dvojček, VW T-Roc. Glede na Ibizo, s katero si Arona deli številne sestavne in oblikovalske dele ter skoraj celotno notranjost, pa je s 414 centimetri Arona za 8 centimetrov daljša od Ibize. Zato se lahko mali SUV pohvali tudi s precej večjo prostornostjo v notranjosti ter za 45 litrov večjim prtljažnikom kot pri Ibizi (400 litrov).

Navzven Arona neguje aktualni Seatov oblikovalski jezik, ki je bil predstavljen s prihodom novega Leona in dodelan pri Ibizi, tako na sprednjem delu srečamo karakterni trikotni LED podpis ter prepoznavno satasto masko. Spodnji del vozila, pragovi in blatniki so dodatno zaščiteni s črno plastiko. Na zadku pa srečamo nekaj modernejših rešitev s poudarjenimi LED lučmi, ki Aroni zagotavljajo prepoznavnost tudi ponoči. Glede na trenutne trende, pa je v modi tudi več barvnost, tako ima lahko tudi Arona streho v barvi karoserije, lahko  pa je v sivi, črni ali oranžni niansi. Možnost kombiniranja so zares številne, pri Seatu pa pravijo, da jih je kar 68.  Ob bogatih paketih opreme ter originalno oblikovanih, različno velikih lahkih platiščih, bo lahko skoraj vsak avto drugačen.

Za pogon so zadolženi preverjeni agregati iz VW koncerna. Uvozni predvideva, da bo prodaja v 80 % temeljila na bencinskih motorjih, kjer ponudbo tvorita litrski trivaljnik z močjo 70 kW/95 KM ter 85 kW/115 KM in močnejši 1,5 litrski TSI, ki razvija 110 kW/150 KM. Na dizelski strani, ki bo sestavljala 18 % ponudbe je na voljo 1,6 litrski TDI z močjo 70 kW/95 KM ter 85 kW/115 KM. 2 % naj bi bilo Aron s pogonom na plin, kjer je na voljo litrski motor z močjo 66 kW/90 KM.

Arona je v Sloveniji na voljo od 13.990 evrov naprej.