Še prostornejši Golf

Volkswagen nadaljuje s širitvijo modelske palete osme generacije Golfa. Po klasičnem štirivratniku je zdaj tu še ena karoserijska izvedba: popolnoma novi Golf Variant. Prvič je bil predstavljen leta 1992 s tretjo generacijo Golfa. Hitro je postal prodajna uspešnica, ki je z večjo prostornostjo in prilagodljivostjo do danes prepričala več kot 3 milijone voznikov po vsem svetu. Volkswagen zdaj na trg prihaja z Golfom Variant, ki v segment kompaktnih prostorskih velikanov vnaša novo oblikovno dinamiko. Dejstvo je, da novi Golf Variant zaznamujejo linije, ki jih odlikujejo maksimalna aerodinamika, markanten sprednji del in mišičast ramenski del v slogu izvedbe Shooting Brake. Kljub tej novi športnosti pa Volkswagnov model ostaja večfunkcijsko vozilo z veliko prostora: novi Golf Variant s prostornino prtljažnika do 1.642 l in bistveno več prostora za noge v zadnjem delu potniške kabine nudi še večjo prilagodljivost in udobje kot njegov predhodnik.

Za začetek trije varčni motorji

Zaradi novih motorjev in aerodinamičnega dizajna so se izboljšale tudi vozne zmogljivosti in poraba. Ob uvedbi na trg bodo za Golf Variant sprva na voljo blagi hibridni pogon (eTSI z močjo 81 kW (110 KM) in 48-voltno tehnologijo) ter dva turbodizelska motorja s tehnologijo dvojnega vbrizgavanja (TDI z močjo 85 kW (115 KM) in 110 kW (150 KM)). Vsi motorji so varčni in zmogljivi ter ustrezajo naj­novejšemu izpušnemu standardu Euro 6d-ISC-FCM. Pozneje bosta sledila dva bencinska motorja z močjo 96 kW (130 KM) in 110 kW (150 KM). Ponudbo blagih hibridnih pogonov bosta dopolnila še dva motorja eTSI z močjo 96 kW in 110 kW. Kot najmočnejši dizelski motor, ki bo na voljo za novi Golf Alltrack, se bo premierno predstavil agregat z močjo 147 kW (200 KM).

Notranjost nove dobe

V notranjosti je – razen odlične ergonomije – komaj kaj ostalo nespremenjeno. Funkcijo klasičnih tipk in analognih prikazov so prevzeli digitalni zasloni ter digitalne površine in drsniki na dotik. Opcijski projicirni sistem zaslona na vetrobransko steklo projicira pomembne informacije. Novi digitalni vmesniki so Golfa Variant izstrelili v novo dobo.

Interaktivni asistenčni sistemi

Novi asistenčni sistemi so progresivni. Travel Assist omogoča asistirano vožnjo do 210 km/h in še posebej na daljših razdaljah povečuje udobje. Nova asistenca za zavijanje levo in prav tako novi sistem opozarjanja na lokalne nevarnosti Car2X znatno zvišujeta nivo varnosti. Poleg tega so prvič pri Golfu Variant na voljo novi matrični LED-žarometi IQ.LIGHT, ki noč spremenijo v dan.

Oblikovalski geni ikone

Novi zunanji dizajn zaznamuje karizma. S kristalno čistimi linijami in LED-tehnologijo sistemov luči vstopa v digitalni svet. Spredaj in ob strani do B-stebričkov si klasični štirivratni Golf in novi Golf Variant delita enake ikonične linije. Od tam naprej pa Variant kaže svojo značilno svojskost. Zaradi izrazite ramenske linije, rahlo vbočene in proti zadku padajoče dolge strešne linije ter kupejevsko poševnega zadnjega stekla je Golf Variant bolj športen kot kdajkoli prej. Povečana dolžina prinaša nova proporcionalna razmerja, zato Golf Variant deluje bolj razpotegnjen in optično nižji. Nova generacija Varianta meri v dolžino 4.633 mm; medosna razdalja meri zdaj 2.686 mm (66 mm več kot pri predhodniku). Golf Variant v širino meri 1.789 mm, v višino pa 1.455 mm (brez strešnih letev). Za primerjavo: aktualni klasični štirivratni Golf v dolžino meri 4.284 mm, medosna razdalja pa znaša 2.619 mm.

Bogatejša oprema

Nabor opreme se je razširil. Pri vseh izvedbah so del serijske opreme asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, sistem za nadzor okolice Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in zaznavanjem pešcev, nova asistenca za zavijanje levo, elektronska zapora diferenciala XDS in sistem opozarjanja na lokalne nevarnosti Car2X. Serijski so tudi Digital Cockpit Pro (popolnoma digitalni instrumenti), spletne storitve in funkcije We Connect in We Connect Plus, nov večfunkcijski volan, avtomatska klimatska naprava Air Care Climatronic, sistem za zagon brez ključa Keyless Start, Bluetooth telefonski vmesnik, komfortni sedeži ter LED-žarometi in zadnje LED-luči z avtomatskim vklopom zasenčenih luči.