Avtomobilizem

#PsomPrijazni

Opel je prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki že od leta 2015 v svoje salone poleg lastnikov sprejme tudi njihove pse, za njihovo dobro počutje pa poskrbi z opremo posebnih kotičkov in s priboljški.

Glede na razpoložljive podatke, je v Sloveniji namreč že več kot 225.000 psov oziroma ima v Sloveniji psa že skoraj vsako tretje gospodinjstvo (30 odstotkov), kar nas glede na odstotek uvršča v vrh med državami v Evropski uniji. Prav tako je Slovenija psom zelo prijazna država, saj so psi dobrodošli v številnih hotelih in lokalih ter tudi salonih Opel.

Prvo poslanstvo projekta Psom prijazni je opozarjanje na pravilen transport živali v vozilu. Ko se omenja varnost potnikov, pri Oplu tako mislijo na ljudi kot tudi na pse v avtomobilu. Lastniki sicer svojih ljubljenčkov vedno več prevažajo, vendar so na njihovo varnost ob tem pogosto premalo pozorni. Psa v vozilu namreč ne smemo prevažati po načelu slepega potnika, še manj pa ga smemo obravnavati kot tovor, ki ga naložimo v avto in se odpeljemo. Zato je Opel tudi podprl projekt AMZS in Motorevije z naslovom »Varen prevoz psov«, ki opozarja na prepogosto videne neprimerne in nevarne načine prevoza psov in ozavešča o pravilnem načinu, kako se z ljubljenčkom odpravimo na pot. Pes je za mnoge lastnike član družine in tudi med prevozom ga moramo obravnavati tako – ne le zaradi njegove, temveč tudi lastne varnosti.

Najbolj primeren prevoz psa v vozilu je v transportnem boksu, ki ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu ali oprsnice z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna dvojna oprsnica je boljša rešitev, saj oprime psa na obeh straneh in ga varno zadržuje na enem mestu.

Vsak kuža na svoj način doživlja vožnjo v avtomobilu. Medtem ko se nekateri počutijo odlično, drugim vožnja predstavlja velik stres. Pomembno je, da lastniki poskrbite za varen prevoz svojih kužkov, pri tam pa vam je lahko v pomoč originalna Oplova dodatna oprema, ki jo je seveda za pravilno uporabo v vozilu tudi pravilno namestiti.