Avtomobilizem

Prihaja tudi Fiat Topolino

Prehod Fiata pod okrilje skupine Stelantis je pomenil tudi začetek delitve tehnologij med znamkami, ki so pod njenim okriljem. Zadnji v seriji je mali električni avtomobil, ki smo ga imeli prejšnji teden priložnost tudi zapeljati v Sloveniji. Govora je o modelu Citroen Ami, ki se v zahodni Evropi prodaja kot električni štiricikel, zato ga lahko vozijo tudi mlajši od 18 let.

Citroen Ami je medtem dobil tako Oplov emblem in ime Rocks, z le neznatno  spremenjenim dizajnom. Zdaj se jima je pridružuje še Fiat. Fiatova različica je oblikovno bistveno drugačna, s številnimi detajli, značilnimi za Italijane, po katerih so daleč naokoli znani.

Ljubiteljem tradicije in zgodovine italijanske znamke morda ne bo všeč, da se novi model v ponudbi imenuje Topolino (mala miška), po istoimenem znamenitem avtomobilu iz leta 1936. Nova različica se zgleduje po Fiatu 500 iz leta 1957 z okroglimi žarometi, platneno streho, pokrovi koles v retro slogu in barvo mint sladoleda. Avto je pričakovano brez stranskih stekel in ima namesto vrat vrvi.

S Citroenom in Oplom si bo verjetno delil elektromotor z močjo 8 KM in 5,5 kWh litij-ionsko baterijo, z omejeno najvišjo hitrostjo na 45 km/h in dosegom 70 km. Prednost takega avtomobila je v tem, da lahko v nekaterih evropskih državah najstniki legalno vozijo manjše štirikolesnike od 14. do 16. leta, odvisno od lokalne zakonodaje. Prav tako je v nekaterih državah parkiranje na parkiriščih za motorje brezplačno.