Avtomobilizem

Prihaja novi Renault Grand Kangoo

 

Renault je v 25 letih prodal več kot 4,4 milijona vozil Kangoo v 50 državah po svetu, električna različica pa je od leta 2011 najbolje prodajana v svojem segmentu. V ponudbo pa se je sedaj vključila tudi podaljšana različica – Grand Kangoo.

Povsem novi Grand Kangoo je enako praktičen kot standardna različica in je opremljen z vso varnostno opremo in dodatki. Notranjost, tako kot standardni Kangoo, zaznamujeta nadzorna plošča, obdelana z mat temnim lesom in izboljšana ergonomija.

Dostop do tretje vrste sedežev je lažji zaradi širokih drsnih vrat 83 cm (+18 cm v primerjavi s klasičnim Kangoojem), nizkega praga vrat in zložljivih sedežev v drugi vrsti. Velik notranji prostor je popoln za družine, ki iščejo 7 velikih sedežev in lahko sprejme potnike vseh starosti in velikosti. Novi Grand Kangoo, predstavljen na sejmu IAA Mobility 2023 v Münchnu, ponuja izredno veliko modularnost  s sedmimi posameznimi sedeži. Tri iz srednje vrste in dva sedeža iz zadnje je mogoče odstraniti, ob tem pa se prtljažnik povečuje iz standardnih 500 litrov (ko so nameščeni vsi sedeži) na kar 3750 l.

Novi model bo na voljo z motorji z notranjim zgorevanjem in sicer z 1,3 litrskim bencinskim motorjem s 130 KM ali 1,5 litrskim dizelskimi s 95 KM.

Povsem novi Grand Kangoo bo na voljo tudi kot električna izvedenka E-Tech Electric, katerega poganja motor z močjo 90 kW in 245 Nm takojšnjega navora. Način vožnje lahko preklopite na Eco, ki omeji moč na 56 kW in omeji hitrost vozila na 110 km/h za optimizacijo dosega.

Nova litij-ionska baterija s 45 kWh ima osem neodvisnih modulov, ki jih je enostavno popraviti, motorju pa omogoča doseg do 265 km. Če se za 10 minut ustavite na polnilni točki 80 kW DC, lahko ponovno dosežete 80 km dosega. Garancija na baterije je osem let ali 160.000 km. V tem obdobju se brezplačno zamenjajo, če njihova zmogljivost pade pod 70 % nazivne zmogljivosti.

Za čim večji doseg skozi vse leto ima povsem novi Grand Kangoo E-Tech electric regulirano dvopodročno klimatsko napravo s toplotno črpalko, ki gospodarno ogreva notranjost pozimi in jo poleti hladi po enakem principu.