Avtomobilizem

Osem generacij v 50 letih: leto 2024 bo pri Volkswagnu v znamenju Golfa 

Golf je srce znamke Volkswagen in bolj kot kateri koli drug model pooseblja pojem “prodajna uspešnica”. V osmih generacijah modela je bilo prodanih več kot 37 milijonov vozil. Volkswagen se bo priljubljenemu modelu poklonil ob njegovem 50. rojstnem dnevu v prihodnjem letu. Golf ni pomembno zaznamoval mobilnosti le v Nemčiji, temveč tudi v številnih drugih regijah po svetu. Ob rojstnodnevnem jubileju se podjetje ne bo ozrlo le nazaj. Svetovna premiera novega Golfa, ki bo tako kot njegovi predhodniki v serijsko proizvodnjo znova prinesel številne inovacije, bo že konec januarja.

8 generacij golfa
8 generacij golfa

Najuspešnejši evropski avtomobil

Ko je Volkswagen leta 1974 predstavil prvega Golfa in s tem naslednika legen­darnega Hrošča, je bila to avtomobilska revolucija: s pogonom na sprednji kolesi (namesto motorja v zadku) ter prilagod­ljivo celostno zasnovo zaradi velikega pokrova prtljažnika in zložljivega naslona zadnjih sedežev. Poleg tega je preprost dizajn z ravnimi linijami izpod peresa Giorgetta Giugiara prispeval k uvedbi novega oblikovalskega sloga pri Volkswagnu, ki se je nadaljeval tudi pri njegovih naslednikih. Golf je hitro postal pravi “volkswagen”, ljudski avto, prvi milijon vozil pa je bil prodan že leta 1976. Do zdaj je bilo dobavljenih že 37 milijonov vozil. S tem je kompaktni avtomobil postal najuspešnejši evropski avto, najbolje prodajani Volks­wagen vseh časov – in prava ikona.

Za vse generacije modela je veljalo, da je bila in je skrivnost njegovega uspeha vsota njegovih lastnosti: Golf je bil in ostaja popoln sopotnik za vsakodnevne potrebe ter je sinonim za vsestranskost, funkcionalnost, zanesljivost in kakovost. Skozi desetletja se je ponudba razširila še z dodatnimi izvedbami: Golf GTI, Golf Cabriolet, Golf Variant in še mnogimi drugimi. Vsaka nova generacija modela je v kompaktni razred prinesla napredne tehnologije, varnostne koncepte in rešitve za več udobja. VW Golf širokemu krogu kupcev tako ni prinesel le tehnologij, kot sta bila uravnavani katalizator in anti­blokirni zavorni sistem, temveč tudi varnostne blazine in tempomat, elektronske asistenčne sisteme ter blage in priključne hibridne pogone.

V jubilejnem letu 2024 bo Volkswagen predstavil naslednjo evolucijsko stopnjo osme generacije Golfa, ki bo navdušila z vizualno dovršenostjo, novimi asistenčnimi in pogon­skimi sistemi ter novo generacijo infotainment sistemov in programske opreme. Do svetovne premiere novega Golfa je le še nekaj tednov, predprodaja pa naj bi stekla spomladi 2024.

Golf I in edinstveno študijo EA 276 – predhodnika Golfa iz leta 1969, ki so ga izdelali v Wolfsburgu.

Ohranjanje zgodovine

Golfa bo v njegovem jubilejnem letu spremljal tudi oddelek Volkswagen Classic, ki bo ob številnih priložnostih predstavil zgodovinske primerke Golfa iz Volkswagnove lastne zbirke. Od 31. januarja do 4. februarja 2024 bo uvoznik Volkswagen France z modeli Golfovih generacij I do VII obogatil svoj nastop na sejmu “Salon Rétromobile” v Parizu. Takoj zatem, od 2. do 4. februarja 2024, bo Volkswagen na avtosalonu “Bremen Classic Motorshow” razstavil Golf I in edinstveno študijo EA 276 – predhodnika Golfa iz leta 1969, ki so ga izdelali v Wolfsburgu.

50 let golfa.