Avtomobilizem

Obuditev ikonskega CITROËNA Type H

Za obuditev ikonskega Citroëna Type H z reto pridihom je poskrbel eden izmed predelovalcev v Evropi, ki je skupaj s Citroënovimi inženirji na

osnovi sedanjih modelov Jumper in Spacetourer obudil legendarni kombi Type H. Citroën Type H je bil premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1947. Vozilo se je izdelovalo vse do decembra 1981, ko ga je nasledil Citroën C25. Njegova skrivnost? Nadvse inovativna zasnova za gospodarsko vozilo tistega časa. Naprej pomaknjena kabina, karoserija iz ojačanega rebrastega jekla in pogon na prednji kolesi. Ves čas pa je izkazoval veliko učinkovitost v vseh izvedenkah in vseh oblikah rabe. Pogosto so ga predelali v potujoči kiosk s hrano, uporabljali so ga vsi, od trgovcev do policistov,  in še naprej živi v današnjih trendovskih konceptih. Sodobni furgoni se še vedno zgledujejo po njegovi zgradbi in inteligentnih rešitvah, s čimer izkazujejo čast njegovemu funkcionalnemu dizajnu.

 

Retro v moderni preobleki in z moderno tehnologijo.

 

Kultni H se pravzaprav spet vrača v modo, sodeč po številnih modnih predelavah, ki jih vidimo danes. Je retro, ampak v moderni preobleki in z moderno tehnologijo. Sodobna retro prenova legendarnega kombija, ki je zapakirana kot celoten avtomobilski komplet, je razvita na osnovi Citroën Jumperja ali Spacetourerja  v počastitev oblikovalca Flaminia Bertonija in njegovega Citroëna HY. Običajni model je preoblečen v dodatke iz poliestra z narebrenimi stranicami, sprednji del ima okrogle žaromete ter odet v odtenek peščene barve pričara duh slavnega starodobnika.  Notranjost prinaša sodobno opremo, kakršno pričakujejo sodobni nomadi. Ko ljudje iz teh generacij pomislijo na “kombi”, neizogibno pomislijo na Citroën Type H.

Pod Citroënovo licenco te predelave izdeluje podjetje Carrosserie Caselani iz Italije https://en.typeh.eu/

Te predelave so primerne predvsem za avtodome, potujoče kioske s hrano, potujoče trgovine in podjetja, ki opravljajo najrazličnejše mobilne promocije.