Avtomobilizem

Občutite silo preobrazbe

SEAT je v svoji tovarni v Martorellu predstavil novi SEAT Leon, model, ki bo prinesel osvežitev v segment kompaktnih vozil. Podjetje je investiralo več kot 1,1 milijarde evrov, da bi na trg pripeljalo vozila z učinkovitejšimi motorji, novimi stopnjami povezljivosti in asistenčnih sistemov, obilico dinamike in privlačnejšo oblikovno zasnovo.

SEAT Leon je že od nekdaj osrednji steber SEAT-ove palete vozil in velja za zgled v svojem segmentu, kar dokazuje več kot 2,2 milijona prodanih primerkov v treh generacijah. Z oblikovanjem in razvojem četrte generacije so želeli nadaljevati s tem izvrstnim dosežkom ter generacijo nadgraditi v smislu povezljivosti, učinkovitosti, dinamike in varnosti.

Novi SEAT Leon temelji na videzu svojega predhodnika, a ima močnejši značaj, k čemur pripomorejo mehki prehodi med površinami in popolna kombinacija robov in oblin na pravih mestih. Privlačen zunanji videz pa ne poskrbi le za zavidljive poglede, temveč boljše aerodinamične lastnosti tudi izboljšajo splošno učinko­vitost vozila. Količnik zračnega upora pri novem SEAT Leonu se je v primerjavi s prejšnjo generacijo izboljšal za približno 8 %.

Notranjost novega SEAT Leona je v znamenju vrhunske funkcionalnosti, minimalizma in prefinjenosti. Vitka, a široka armaturna plošča z gladko površino daje vtis lahkotnosti in lebdenja. Vsi elementi v potniški kabini so bili oblikovani, da bi do potankosti izpolnjevali svoj ergonomski namen in tako povečali udobje v notranjosti za potnike. Ne glede na to, ali sedite na voznikovem ali sovoznikovem sedežu ali pa zadaj.

Glavna atrakcija v notranjosti je 10-palčni infotainment sistem, ki vključuje prepoznavanje gest in omogoča natančno interakcijo s potniki, pri čemer je številno fizičnih gumbov manjše. Upravljanje pomembnejših funkcij kljub temu še vedno poteka prek bolj klasičnih interakcijskih sistemov.

Novi SEAT Leon svoj privlačni dizajn dopolnjuje tudi s praktičnostjo. Prostornina prtljažnika pri petvratni različici SEAT Leona znaša 380 litrov (enako kot v prejšnji generaciji), medtem ko je pri različici Sportstourer na voljo 617 litrov prostornine, kar je 30 litrov več kot pri prejšnji generaciji.

 

Povezljivost: prvo popolnoma povezano vozilo znamke SEAT

Novi Leon je SEAT-ovo prvo popolnoma povezano vozilo. V središču Leonovega sistema je njegova digitalna armaturna plošča SEAT Digital Cockpit, ki združuje 10,25-palčni visokoločljivostni, uporabniku prilagodljivi kombinirani instrument in infotainment sistem. Standardni medijski sistem se ponaša z 8,25-palčnim zaslonom in je združljiv z avdiosistemom pametnega telefona. Večji, 10-palčni navigacijski sistem, pa medtem ponuja povezano navigacijo v 3D-prikazu, zaslon retina in možnost upravljanja z naravnim govorom ter prepoznavanje gest, kar poenostavi interakcijo z uporabnikom.

Pogonski sistemi: širok izbor najsodobnejših motorjev

Standardni bencinski motorji za novi Leon so vsi opremljeni z direktnim vbrizgavanjem in turbopolnilnikom. Njihov razpon moči sega od 66 kW/90 KM do 140 kW/190 KM. Ponudba vključuje dva 1,0-litrska 3-valjna motorja TSI (66 kW/90 KM in 81 kW/110 KM), ki sta za SEAT Leon na voljo prvič, dva večja, 1,5-litrska motorja (96 kW/130 KM in 110 kW/150 KM), vrh ponudbe pa predstavlja motor 2.0 TSI z močjo 140 kW/
190 KM, ki je kombiniran z menjalnikom z dvojno sklopko.

Dizelska tehnologija ostaja pomembna, ker prispeva k zmanjšanju ogljikovih emisij. Za novi Leon so na voljo trije dizelski motorji 2.0 TDI z močjo 85 kW/115 KM oz. 110 kW/150 KM.

V ponudbi za novi SEAT Leon je tudi motor s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG): to je 1,5-litrski TGI z močjo 96 kW/130 KM.

Prvič pa je za novi SEAT Leon na voljo tudi 48-voltna blaga hibridna tehnologija (eTSI).

Novi Leon je sinonim za ključne vrednote znamke SEAT in za njihov cilj, da bi kupcem nudili najboljše možne avtomobile. Z novo generacijo Leona bo segment kompaktnih vozil v drugem četrtletju 2020, ko bo model prišel na trg, občutil silo preobrazbe.