Avtomobilizem

Vrnitev v prihodnost Fiat 500 X

Fiatov malček buri duhove že več kot šestdeset let. In tudi danes paleta modelov 500 tvori večino Fiatove prodaje, 500 X pa navdušuje v izredno priljubljenem SUV segmentu.

Malček, z nekoliko dvignjeno šasijo in dodanim X v imenu je bil predstavljen pred šestimi leti, ko je v sodoben izgled implementiral elemente pradedka iz 60 let prejšnjega stoletja. Sedaj nadaljuje svoje življenje z rahlo posodobljeno zunanjostjo, kjer so takoj opazni full LED žarometi, ki prinašajo atraktivnejši in modernejši izgled. Ponujajo tudi boljšo osvetlitev, jamčijo večjo varnost in porabijo manj energije.

Različica Urban vključuje popolnoma novo obliko sprednjega in zadnjega odbijača, različici Cross in City Cross pa imata novo podobo zaščite podvozja, ki poudarja njun drzen značaj. Nova oblika zunanjosti poudarja dva značaja modela – mestni značaj za sproščeno vožnjo v mestnem prometu po zaslugi kompaktnih mer in dvignjenega položaja za vožnjo – ter značaj križanca za pustolovščine zunaj mestnih ulic.

Novi 500X je na voljo v treh izvedbah in sicer: Urban, najbolj mestno interpretacijo Fiatovega modela, novi 500X City Cross za pobeg iz vsakodnevnega prometa in novi 500X Cross z vrhunskim paketom opreme za vznemirljive pustolovščine zunaj mestnih cest, tudi po zasneženih ali blatnih cestah.

Ponudba novih motorjev FireFly Turbo vključuje trivaljni 1,0-litrski motor, ki razvije moč 88 kW (120 KM) in največji navor 190 Nm, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ter štirivaljni 1,3-litrski motor z močjo 110 kW (150 KM) in navorom 270 Nm v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT. 1,6-litrski turbodizelski motor 1.6 MultiJet II z 88 kW (120 KM) je lahko kombiniran 6-stopenjskim ročnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko TCT.

Novi 500X 1.0 GSE T3 120 Urban je na voljo že za 17.590 EUR.

Za predstavitev vozila je Fiat pripravil dvominutni film, ki bazira na filmski uspešnici »Vrnitev v prihodnost«. S filmom so obeležili 60. rojstni dan modela 500, v filmu pa je ob modelu 500 vlogo odigral tudi z Oskarjem nagrajeni Adrien Brody. V filmu vidimo razburljivo potovanje skozi čas mladega para, ki se prične v šestdesetih letih z modelom Fiat 600 iz tistega časa in nadaljuje v sedanjosti z modelom 500 X. Film se zaključi z vrnitvijo v preteklost, kjer mlademu paru pomežikne policaj, katerega igra Christopher Lloyd, glavni igralec v seriji filmov »Vrnitev v prihodnost«.