Jeseni nova cestna pravila in višje kazni

Jesen nam prinaša nova pravila in nove, višje kazni, predvsem za uporabo mobitelov med vožnjo. Prav tako bodo višje kazni če ne boste upoštevali vozil s prednostjo, kot sta policijsko in reševalno vozilo. Bo pa dovoljeno zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

V oddaji 24UR ZVEČER je državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič povedal: “Narašča trend nesreč in drugih nezgod, ki se zgodijo zaradi uporabe vseh naprav, ki zmanjšujejo vidljivost, ne samo mobilnih telefonov. To povzroča velike težave, zato s povišanjem globe na 250 evrov in tri kazenske točke pričakujemo, da bodo udeleženci v prometu bolje razmislili o uporabi telefona med vožnjo.

Precej novosti se obeta na semaforjih, kjer čakamo pri rdeči luči in zavijamo desno. “Sprememba zakona predvideva uvedbo posebnega znaka, ki bo nameščen ob semaforju. Na ustreznih križiščih bo mogoče, tudi ko bo semafor rdeče barve, zaviti desno, ob predpostavki, da je nameščen prometni znak in da je smer vožnje prosta. Še vedno bo potrebna trezna in ustrezna presoja voznika, bo pa ob sproščeni situaciji v križišču s tem omogočena večja pretočnost.”