Avtomobilizem

Nova Škoda Superb prepriča s prostornostjo in uporabnostjo

Če želite družinski avto, ki ni SUV, je vaša izbira zelo zožena. Poleg Superba bi lahko razmislili o Peugeotu 508 , BMW serije 3 ali Volkswagnu Passatu. A se lahko Škoda Superb pohvali z izjemno praktičnostjo, zahvaljujoč velikemu prostoru v kabini in ogromnemu prtljažniku. S 645 litri v limuzini in 690 litri v karavanski različici, ni le prostornejši od Peugeotovega in BMW-jevega, ampak je tudi pravilno oblikovan in v notranjosti postreže s številnimi malenkostmi, ki naredijo nalaganje in prevoz prtljage lažji.

Seveda Superb ni tako eleganten kot sta recimo BMW 3 ali Audi A4, vendar ni daleč od obeh premijskih tekmecev, saj prihaja sedaj s povsem novo obliko, vrhunskimi materiali in bogato opremo. Na sredini armaturne plošče je sedaj nameščen 13,0-palčni infotainment zaslon z jasno grafiko in hitrim odzivom na vaš dotik. Pod  njim so tri vrtljiva stikala, na katerih lahko izbirate kaj boste kontrolirali, od klimatske naprave, radija, pa vse do načinov vožnje.

Ponudba motorjev je preprosta, bencinski 1,5 litrski TSI in dizelskim 2,0 litrski TDI, oba v osnovi ponujata 150 KM in samodejni menjalnik. Dizel s 193 KM je na voljo z bogatejšima paketoma opreme in pogonom na vsa kolesa.

Po eni uri vožnje in opravljenih 100 kilometrih je doseg še vedno več kot 900 kilometrov. Električarji skrijte se…

Superb je avto, ustvarjen za premagovanje kilometrov in tako kot njegov predhodnik ostaja izjemno uporabno orodje. Na avtocesti neverjetno prefinjen in tih, k čemur pripomorejo tudi nova akustična stekla, ki odlično zadržujejo zunanji hrup. Tudi udobje je naredilo korak višje. Z izbirnim DCC Plus (standardno pri opremi L&K), ki uporablja dvoventilsko nastavitev podvozja, in načinom vožnje »Comfort«, je avto mehak, prožen, a hkrati odlično vozno nadzorovan.

Škoda ne bi bila Škoda, če ne bi ponudila širok nabor dodatkov Simply Clever in Superb jih ima  sedaj nič manj kot 28. Nekateri med njimi so novi, kot so prej omenjene pametne številčnice pod osrednji ekranom, pa električno voden  pokrov prtljažnega prostora za karavan. Da, strgalo za led na notranji strani pokrova posode za gorivo je še vedno tam, skupaj z dežnikom znotraj voznikovih vrat. Drugi elementi vključujejo zložljive kljuke za vrečke v prtljažnem prostoru, sponko za parkirni list na vetrobranskem steklu, napravo za pranje vzvratne kamere …

Superb je v Sloveniji že na voljo in sicer od dobrih 34 tisočakov naprej.