Nova Citroenova limuzina C5 X

Citroën predstavlja svoj najnovejši paradni model C5 X, ki bo vnesel svež veter v segment velikih limuzin za dolga potovanja. Karoserijska različica novega žanra, ki je na voljo z bencinskim ali priključno hibridnim motorjem, odraža modernost, statusni simbol in inovacije, torej vse tisto, kar pričakujejo kupci tega avtomobilskega segmenta in seveda tudi kupci modelov SUV.


C5 X utira pot tudi novostim, saj bo premierno opremljen z aktivnim vzmetenjem Citroën Advanced Comfort, pri katerem dobimo še bolj pristen občutek vožnje na leteči preprogi, ki je neposredno povezan z zgodovino znamke Citroën. To je zares pravo povabilo na potovanje v notranjosti, ki je zasnovana v salonskem stilu zavoljo priznanih in udobnih sedežev Advanced Comfort in neprimerljive kakovosti bivanja zlasti v 2. vrsti sedežev. Prtljažni prostor s 545 litri prostornine in dovršeno končno obdelavo v celoti ugodi pričakovanjem ljubiteljev karavanov. Priključno hibridna izvedenka pa z ë-udobjem, ki vsakodnevno ponuja možnost vožnje z električnim načinom pogona, zagotavlja še bolj brezskrbne občutke v notranjosti. Za še več bivalnega udobja, ki ga občutimo v notranjosti, poskrbijo vrhunske tehnologije, ki poenostavijo uporabo vozila, kot na primer Head Up Display ali razširjeni prikazovalnik v višini oči in cela vrsta sistemov za pomoč pri vožnji. Slednji voznika razbremenijo psihičnih obremenitev, kot na primer Highway Driver Assist ali pa novi uporabniški vmesnik za komuniciranje in razvedrilo z 12-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti, funkcija za glasovno prepoznavanje in po meri nastavljivi prikaz s pomočjo vtičnikov, kot je zaslon na dotik.

Oblika karoserije vozila C5 X nemudoma opozori na svoje izrazne linije, vzdržljivo zasnovo in razkošen videz, poleg tega pa zagotavlja tudi stabilno lego na cesti. Njena izrazna silhueta bo spreobrnila uveljavljene stilske zapovedi v svojem segmentu, zlasti s prtljažnimi vrati, v katerih se prepletata petvratna limuzina in karavan, temu pa se pridružujejo še izjemno privlačni elementi SUV-ja. Pri tej povsem novi obliki karoserije je bila posebna pozornost posvečena aerodinamičnosti.

Dolg pokrov motornega prostora, tekoče in aerodinamične linije, visoke bočne linije in neprekinjena linija nad zadnjimi kolesi poskrbijo za prepoznavnost in dinamičnost vozila, poleg tega pa spominjajo tudi na različna vozila, ki so zaznamovala zgodovino vozil visokega razreda znamke Citroën. Njegova prtljažna vrata, ki prav tako sodijo med prepoznavne elemente velikih Citroënov, so priročna za uporabo in na ravni karavanov. Ponašajo se s široko in uporabno odprtino in nizkim nakladalnim pragom za enostavno in priročno vsakodnevno rabo. Praktičnost je bila pri oblikovni zasnovi modela C5 X proučena do potankosti. Da bi pritegnili zlasti evropske kupce, ki stremijo za vsestranskostjo, smo prtljažni prostor vozila C5 X zasnovali po zgledu karavanov, tako z vidika dimenzij kot tudi ekskluzivne končne obdelave: 545 litrov prostornine v prtljažniku, raven pod po preklopu zadnje sedežne klopi, s čimer se uporabna prostornina poveča na 1640 litrov, široka in funkcionalna odprtina vrat, nizek prag in ravne stene.

Za lažje nakladanje prtljage poskrbi napenjalna pregrada prtljažnega prostora, ki je povezana z motoriziranimi vrati, ki imajo poleg tega tudi funkcijo za prostoročno upravljanje, tako da jih lahko odprete ali zaprete s polnimi rokami. V potniškem prostoru najdemo domiselno razporejena odlagalna mesta, ki imajo vrhunsko dodelano končno obdelavo, tako da lahko vanje odložimo, pospravimo ali skrijemo vse predmete za vsakodnevno rabo.

Za pogon skrbi 1,2 litrski bencinski motor z močjo 130 KM in 1,6 litrski bencinski motor, ki razvija 180 KM, če pa je dodan še hibridni električnim pogon, pa se moč dvigne na 225 KM. C 5 X je na voljo od 32.650 evrov naprej.