Avtomobilizem

Neobičajna cestna pravila v Evropi in ZDA

 

Tudi pri nas srečamo kakšno čudno cestno pravilo in kje kakšen nerazumljivo postavljen znak, no ponekod v Evropi pa imajo prav posebne zakone 😊

 

Kazen za umazan avto vas lahko doleti v Belorusiji, Bolgariji, Rusiji in Romuniji. V Bolgariji je na enosmernih ulicah dovoljeno parkirati le na levi strani. Na Cipru vas bodo oglobili, če vozite in jeste, pa tudi za mahanje z rokami med vožnjo. Prepovedan torej ni samo sredinec, ampak tudi vse ostale geste izražene z rokami. V Franciji ne smete nositi slušalk med vožnjo in v avtu morate imeti alkotest, ki ga je mogoče dobiti na vsaki bencinski črpalki. V Grčiji je prepovedano voziti s prižgano cigareto, medtem ko je na Islandiji prepovedano voziti po makadamu, razen če ni tam označenega parkirišča. Danska je menila, da je treba v zakonu navesti, da je prepovedano zagnati avto, če je nekdo pod njim. Na Portugalskem je prepovedano prevažati kanister bencina v avtu, v Rusiji pa je prepovedano pobirati štoparje. V Makedoniji mora biti sovoznik tudi trezen. V sosednji Hrvaški, kakor tudi pri nas, je pri vzvratni vožnji potrebno prižgati vse štiri smernike. Španska zakonodaja prepoveduje vožnjo v natikačih in čevljih z visoko peto Vsakdo, ki uporablja korekcijska očala, mora vedno imeti rezervna v avtu, pravijo na Portugalskem in v Švici. V slednji je prepovedano pranje avtomobilov ob nedeljah in tudi loputanje z avtomobilskimi vrati.

 

Neobičajna pravila v ZDA

Njihova pravila pogosto mejijo na zdrav razum in sprva je težko razumeti, ali gre za šalo ali zakon. Večinoma ni šala… Razlog za nekatere bizarne zakone je v tem, da so bili napisani pred veliko časa in se nikoli niso spremenili.

Morda je najboljši primer tega Louisiana, kjer je mož dolžan mahati z belo zastavo pred avtomobilom, če ga vozi ženska. Kot nekoč v Denverju je še vedno ob nedeljah prepovedano voziti črn avto – ne vemo, ali se to danes še vedno kaznuje, a tako pravi zakon. V Connecticutu ni dovoljeno loviti živali iz avtomobilov, v Zahodni Virginiji pa je prepovedano jesti žival, ki jo povoziš na cesti. Na Aljaski psov ni dovoljeno prevažati na strehi avtomobila. Druge živali niso omenjene. V Alabami je prepovedano voziti z zavezanimi očmi. Drug zelo natančen zakon je zakon Floride. Parkiranje boste morali plačati, če na plačilni avtomat privežete slona, ​​kozo in aligatorja in to samo te tri živali! V New Hampshiru je prepovedano vdihavati izpušne pline avtobusov, saj naj bi nekateri to počeli zato, da bi bili bolj srečni in da bi se spravili v stanje evforije. Arkansas prepoveduje hupanje po 21. uri, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo le za bližino restavracij, ki prodajajo sendviče in hladne pijače. V Glendalu v Kaliforniji je prepovedano skočiti iz avtomobila pri hitrosti 100 km/h. Nižje ali višje hitrosti očitno niso problem. V Mainu je nezakonito kupiti avto v nedeljo, v Indiani pa ga je nezakonito prodati v nedeljo.