Avtomobilizem

Meganovih 25 let

Od predstavitve prvega Renaulta Megane leta 1995 so po svetu prodali sedem milijonov primerkov štirih generacij. Megane je več kot le en model, saj je prerasel v celo družino modelov, vključno s športnimi različicami R.S., ki veljajo za postavljavce meril v razredu športnih kombi limuzin.

Da gre za avtomobil z mnogoterimi različicami, dokazuje Novi Megane tudi z uvedbo novega hibridnega pogonskega sklopa z možnostjo polnjenja iz omrežja. To je prvi Renaultov priključni hibrid v tem segmentu. Pogonski sklop E-TECH Priključni hibrid zagotavlja prednosti električnega pogona, kot sta tiho delovanje in hipna odzivnost, ne da bi zato morali sklepati kompromise pri dosegu. Vgrajene ima tehnologije, ki so jih razvili v okviru Zveze in v Renaultovi direkciji inženiringa. Deležen je tudi strokovnega znanja in več kot desetletnih izkušenj Skupine Renault na področju električnih vozil ter izkušenj iz formule 1.

Novi Megane ponuja posodobljen voznikov prostor, ki vključuje nov 24-centimetrski (9,3”) zaslon multimedijske naprave in 26-centimetrski (10,2”) zaslon instrumentne plošče. Ima tudi vse najnovejše funkcije multimedijske naprave Renault EASY LINK. Upravljanje te naprave se zgleduje po upravljanju in delovanju pametnih telefonov, da bi bilo kar najbolj ergonomično, funkcionalno in omogočalo enostavno rabo tehnologije.

Novi Megane je opremljen z novimi pomagali za vožnjo, ki povečujejo raven varnosti in udobja vseh potnikov. Med njimi je tudi pomočnik za vožnjo po avtocesti in prometne zastoje, sistem druge ravni avtonomne vožnje, ki zagotavlja veliko bolj udobno in sproščeno vožnjo.

Novi Megane se še vedno ponaša z enakim videzom in istimi dinamičnimi potezami, zaradi katerih je dosegel tak uspeh. Vendar je zdaj še malo bolj eleganten in prefinjen, saj ima v vseh različicah nove žaromete LED Pure Vision s svetilnimi diodami, ki izboljšujejo vidljivost in udobnost v vožnji.

Novi Megane ostaja zvest svoji genski zasnovi, saj še naprej ponuja prijetno doživljanje vožnje in najsodobnejšo tehnologijo, od povezljivega multimedijskega zaslona do osebnih izbir načina vožnje s pomočjo sistema Multi-Sense. Te funkcije izboljšujejo udobnost, varnost in povezljivost Novega Megana.

Od bencinskih motorjev je Novi Megane še vedno na voljo z motorjem Zveze 1,3 TCe s filtrom trdnih delcev. Ta ima za zadovoljevanje raznolikih potreb tri izvedenke z močjo 85 kW (115 KM), 103 kW (140 KM) in 117 kW (160 KM). Izvedenka z močjo 85 kW (115 KM) je na voljo le s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Izvedenko z močjo 103 kW (140 KM) je možno dobiti s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom EDC z dvema sklopkama, najmočnejša izvedenka s 117 kW (160 KM) pa ima vedno sedemstopenjski samodejni menjalnik EDC z dvema sklopkama.

Od motorjev na plinsko olje, za vožnje na velike razdalje, ima Novi Megane vgrajeno 85 kW (115 KM) močno izvedenko motorja 1,5 Blue dCi, ki je prilagojen novim okoljskim normam med drugim tudi z dodanim selektivnim redukcijskim katalizatorjem (SCR). Na voljo je s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama. Po novem pa je megane na voljo tudi kot priključni hibrid. Megane E-TECH Priključni hibrid ima akumulator s kapaciteto 9,8 kWh (400V), s katerim ima z izključno električnim pogonom doseg 50 kilometrov pri hitrosti do 135 km na uro v kombiniranem ciklu (WLTP) oziroma do 65 kilometrov dosega v mestnem ciklu (WLTP City).