Avtomobilizem

ID.3 novodobni Volkswagen

Volkswagen je zaslovel ko je na trg poslal hrošča. Veliko slave še danes pobira model Golf, ID.3 pa je začetek nečesa novega, električnega. ID.3 ni prvi električni Volkswagen, se pa močno razlikuje od vsega kar je do sedaj izdelal ta nemški proizvajalec avtomobilov.

hdr

Izgled je povsem nov, razigran, monotonost razbija črna streha in črna vrata prtljažnika. Ob razigrani zunanjosti pa je najbolj praktična notranjost. Avtomobil je z dolžino 426 cm skoraj enako dolg kot golf, no zaradi daljše medosne  razdalje (+20 cm) pa ponuja več prostora v notranjosti. Zanimiva je tudi izvedba majhne plošče z merilniki, ki je povsem digitalna, v njenem desnem delu pa je pomična ročica za upravljanje z brezstopenjskim menjalnikom. Na sredinski konzoli najdemo še en 10 palčni ekran, preko katerega upravljamo z vsemi dodatnimi funkcijam v vozilu. Za hitri dostop pa so še vedno na voljo tipke pod ekranom.

ID.3 je na voljo s tremi baterijami, ki določajo moč motorja in tudi sam doseg. Najmanjša ima kapaciteto 45 kWh in bo pri nas na voljo nekoliko kasneje. Srednja baterija ponuja 58 kWh, največja pa 77 kWh. Motor je nameščen na zadnji osi, baterije pa v podu avtomobila. Pri najmanjši bateriji motor razvija 92, pri srednji 107 in pri najmočnejši 150 kW moči. Srednja baterija, katero smo lahko tudi preizkusili tako omogoča pospešek do 100 km/h v dobrih 7 sekundah, zanimivo pa je, da zaradi večje teže baterij najmočnejša izvedba pospešuje malenkost počasneje. V vsakem primeru pa je hitrost omejena na 160 km/h.

Baterije se lahko polnijo na klasičnih polnilnicah, ponuja pa Volkswagen skozi program Moon tudi domače polnilne postaje z močjo 11 kWh, seveda pa je najboljše hitro polnjenje, kjer v pol ure napolnimo baterijo za doseg vsaj 200 kilometrov. Volkswagen daje jamstvo da bo baterija zadržala vsaj 70 % kapacitete 8 let ali bo zmožna poganjati avto 160.000 kilometrov.

Cenovna paleta se prične pri 39 tisočakih, ponuja pa slovenski uvoznik 5000 evrov popusta in če k temu prištejemo še državne subvencije iz Eko sklada, stane avtomobil manj kot 30 tisočakov.