Avtomobilizem

Ford Transit in Transit Custom sta se odlično izkazala pri prvi oceni sistemov za aktivno varnost v kombijih, ki jo je opravila organizacija Euro NCAP

Novo testiranje neodvisne organizacije za varnost vozil Euro NCAP je pokazalo, da sta Ford Transit in Transit Custom na področju aktivne varnosti med najučinkovitejšimi dostavnimi vozili, ki so danes naprodaj v Evropi.

V sklopu nove pobude so pri Euro NCAP izvedli testiranje delovanja in učinkovitosti sistemov za aktivno varnost 19 najbolje prodajanih kombijev v Evropi. Analizirali so samodejno zaviranje v sili (AEB) pri bližanju vozilom, kolesarjem in pešcem, pa tudi tehnologije za ohranjanje voznega pasu in prepoznavanje omejitev hitrosti ter sisteme za nadzor potnikov.

Transit je s svojo paleto razpoložljivih funkcij za aktivno varnost osvojil zlato, Transit Custom pa srebrno nagrado. Pri Euro NCAP so posebej pohvalili Fordov sistem AEB in tehnologijo za pomoč pri preprečevanju trčenja z zaznavanjem pešcev označili za vodilno funkcijo v razredu. Transit je kot edini med vsemi vozili in funkcijami zabeležil popoln rezultat s 100 odstotki, za to pa ima zasluge funkcija prepoznavanja prometnih znakov; Transitov sistem AEB se je izkazal tudi z najboljšo zaščito kolesarjev.

Euro NCAP je za primerjavo funkcij za aktivno varnost vsakega vozila uporabil iste kriterije. Vsa vozila so vozila po testni progi, da rezultati ustrezajo dejanski uporabi, pa so bila natovorjena do polovice svoje največje dovoljene nosilnosti. Preizkus je zajemal tako opozorila vozniku kot tudi poseg samodejnega zaviranja v sili (AEB) pri bližanju parkiranim vozilom ali počasnejšemu prometu vključno z močnim zaviranjem vozila, ki je vozilo pred testnim. Euro NCAP je ocenjeval tudi odziv na otroka, ki steče na cesto, ter pešce in kolesarje, ki hodijo po cesti ali jo prečkajo.

Poleg zaščite udeležencev v prometu lahko sistemi za aktivno varnost prispevajo k povečanju časa, ko je vozilo na voljo za uporabo, in zmanjšajo stroške za draga popravila, s pomočjo pri preprečevanju trčenj, ki se jim je možno izogniti, pa se lahko zmanjšajo tudi stroški zavarovanja. Transit in Transit Custom nudita popolno paleto naprednih tehnologij za aktivno varnost in pomoč vozniku, vključno z aktivnimi tempomatom s prepoznavanjem prometnih znakov, sistemom za nadzor mrtvih kotov in aktivnim parkirnim pomočnikom.