Avtomobilizem

Električen, športen in napreden: Audi e-tron GT

Audi želi z modelom e-tron GT pokazati, kako prevzemajoča je lahko električna mobilnost. Štirivratni coupé združuje emocionalen dizajn, močan pogon in dinamične vozne lastnosti.  Z njim se začenja novo obdobje. To je Gran Turismo jutrišnjega dne.

Audi, kot ga še ni bilo: z modelom e-tron GT želi znamka Audi pokazati, kako emocionalna in prevzemajoča bo prihodnost mobilnosti, ki jo ustvarja. Spomladi 2021 prihaja na trg popolnoma električni Gran Turismo, in sicer v kar dveh različicah hkrati: kot e-tron GT quattro in kot RS e-tron GT. Oba modela sta močna, hitra in dinamična, oba vozita brez lokalnih emisij. Vsota teh last­nosti ustvarja močan značaj, ki je reinterpretacija ideje Gran Turismo.

Zunanjost Audija e-tron GT je dinamična umetniška mojstrovina. Vsaka površina in vsaka linija je usklajena v svojem bistvu – od žarometov, po želji z laserskimi lučmi, do velikega difuzorja na zadku. Iz vseh posameznih detajlov nastane skulptura, kot bi jo bil oblikoval sam veter. Njene linije se ponašajo z izjemno aerodinamiko: količnik zračnega upora znaša samo 0,24. Tudi notranjost je v slogu klasičnega Gran Turisma: voznik in sovoznik, ki ju med seboj ločuje široka sredinska konzola, imata športno nizek sedežni položaj, na zadnjih sedežih je dovolj prostora tudi za odrasle potnike. Notranji dizajn s svojo umirjeno eleganco poudarja Audijev napredni značaj.

Gran Turismo je športna potovalna limuzina z visoko ravnjo vozne dinamike, s katere suvereno drsi po cesti. Takšen je tudi značaj Audija e-tron GT. Njegova elektromotorja razvijeta moč 350 kW (476 KM) oziroma 440 kW (598 KM), odvisno od modela. To mu omogoča dinamične pospeške – ravno tako pa je pomemben tudi doseg do 488 kilometrov (WLTP, napovedana vrednost), ki ga omogoča baterija z neto kapaciteto 86 kWh. Njena 800-voltna tehnologija dopušča hitro polnjenje z istosmernim tokom z močjo do 270 kW. Tudi podvozje je v umirjenem ravnovesju med dinamiko in udobjem, k čemur pripomorejo tehnologije, kot so Audi drive select, štirikolesno krmiljenje, uravnavano blaženje, 3-prekatno zračno vzmetenje, električni štirikolesni pogon in zapora diferenciala na zadnji premi. Kolesa imajo premer do 21 palcev, medtem ko zavorni koluti – opcijsko so na voljo iz keramike, ojačane z ogljikovimi vlakni – v premeru merijo do 420 milimetrov.

Kot vsi Audijevi modeli, je tudi e-tron GT vsestransko povezan. Infotainment, spletne storitve iz ponudbe Audi connect in asistenčni sistemi so plod najnovejšega tehnološkega razvoja. In ker mora biti dinamična umetniška mojstrovina prijetna tudi za uho, je Audi za e-tron GT razvil čisto poseben zvok. V njem se slišita moč in napredek – kot se pač spodobi za Audi.