Avtomobilizem

E-vinjete so zaživele

V družbi DARS po prvem mesecu prodaje elektronskih vinjet opažajo, da so uporabniki sistem dobro sprejeli in da prodaja poteka brez večjih težav. Ob tem želijo poudariti, da letne vinjete za leto 2021 veljajo do konca januarja 2022, hkrati pa uporabnikom svetujejo, naj z nakupom ne odlašajo do zadnjega dne. Pozivamo jih tudi, naj ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrski številki, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete.

Od 1. decembra 2021 pa do konca leta 2021 je bilo prodanih 73.819 vinjet večina domačim kupcem. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledijo kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami. Sicer so bili nakupi vinjet opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav.

Vse vrste vinjet je mogoče kupiti največ 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti, ki ga uporabnik izbere ob nakupu. To pomeni, da je že zdaj mogoče kupiti letno e-vinjeto, ki začne veljati 1. februarja 2022.

Ob spletnem nakupu e-vinjete naj bodo uporabniki posebej pozorni pri vnosu registrske številke vozila,  cestninskega razreda in začetka veljavnosti e-vinjete. Na prodajnem mestu pa naj te podatke, ki so jih narekovali  prodajalcu, preverijo, preden podpišejo potrdilo o pravilnosti podatkov, saj s tem podpisom odgovornost za pravilnost podatkov prevzamejo nase. Samo če se e-vinjeta nanaša na pravilno registrsko številko in cestninski razred ter je ob vstopu na avtocesto veljavna, se šteje, da je cestnina plačana.