Avtomobilizem

Dacia s Sandriderjem na Dakar

V nenehnem iskanju in prizadevanjih za nove določitve bistvenega namerava Dacia, znamka z duhom širnih prostranstev, v letu 2025 začeti tekmovati na reliju Dakar in v svetovnem prvenstvu v vzdržljivostnem reliju (W2RC). Dacia tako razkriva Sandrider, dirkalni prototip za premagovanje nekaterih najzahtevnejših in najbolj neusmiljenih terenov, ki je zasnovan za zmage.

Sandrider navdih črpa iz oblikovalske študije Manifesto, laboratorijem novih zamisli znamke Dacia, ki je bila razkrita leta 2022, a je povsem nov avtomobil, ki je zasnovan posebej za vzdržljivostne relije. Sloni na strokovnem znanju s področja avtomobilskega športa Skupine Renault in podjetja Prodrive iz Velike Britanije, ki je specializirano za avtomobilski šport.

Skladno s slovitim pristopom znamke Dacia je Sandrider zasnovan z jasno osredotočenostjo na bistveno v avtomobilskem športu, to sta zmogljivost in zmaga. Ta inovativen prototip bistroumno izkorišča vse možnosti, ki jih ponujajo tehnična pravila za dirkalnike razreda Ultimate T1+, pri tem pa je osredotočen zlasti na okretnost in težo. V celoti izpolnjuje potrebe voznikov in sovoznikov, ki so pri njegovem razvoju dejansko sodelovali že od samega začetka. Od zasnove projekta in že pred mnogimi preskusnimi vožnjami so vozniki in sovozniki prispevali svoje bogate izkušnje in znanje tako snovalcem kot razvojnim inženirjem, predvsem na praktičnih snovalnih sejah z uporabo navidezne resničnosti. Sandrider je sicer zelo posebna Dacia, a vendar Dacia, ki je močno povezana in skladna z bistvenimi vrednotami znamke.

ŠPORTNI OGNJENI KRST PREDVIDEN V OKTOBRU

Danes razkriti Sandrider bo zdaj podvržen dolgemu nizu razvojnih preskusnih voženj v več državah. Športni ognjeni krst bo doživel letošnjo jesen na maroškem reliju Rallye du Maroc 2024, ki bo potekal od 5. do 11. oktobra in bo zadnje tekmovanje letošnjega svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem reliju (W2RC – World Rally-Raid Championship).

The Dacia Sandriders, uradno moštvo W2RC znamke Dacia, bo v letu 2025 prvikrat tekmovalo na reliju Dakar in tudi na vseh drugih vzdržljivostnih relijih svetovnega prvenstva 2025.

The Dacia Sandriders sestavljajo tri posadke, ki združujejo izkušnje, nadarjenost in zagnanost.

Francoski voznik relija Sébastien Loeb (49 let) je v obdobju med letoma 2004 in 2012 devetkrat zapored zmagal v svetovnem prvenstvu v reliju. Je najuspešnejši dirkač v avtomobilskem športu in pogosto imenovan za najboljšega dirkača v reliju vseh časov. Sébastien Loeb je na reliju Dakar tekmoval od leta 2016. Njegov sovoznik bo Fabian Lurquin.

Voznica relija Cristina Gutierrez Herrero (32 let) je vodilno ime relijev po brezpotjih (cross-country rally). Doslej se je v obdobju 2017-2024 udeležila že osmih relijev Dakar, leta 2021 pa je osvojila svetovni pokal v relijih po brezpotjih v razredu T3. Januarja letos je postala druga ženska, ki je na reliju Dakar zmagala v svojem razredu (Challenger). Pred njo je to leta 2001 uspelo le Jutti Kleinschmidt, ki pa je bila takrat tudi skupna zmagovalka. Sovoznik Cristine bo Pablo Moreno Huete.

Nasser Al-Attiyah je petkratni zmagovalec svetovnega pokala v reliju po brezpotjih in je dvakrat zmagal v svetovnem prvenstvu v vzdržljivostnem reliju. Je prava legenda spektakularnega relija Dakar, na katerem je doslej zmagal že petkrat. Njegov sovoznik bo Baumel.

DACIA SANDRIDER –TEHNIČNI PODATKI

 • Razred FIA: Ultimate T1+
 • Nosilni okvir: cevni
 • Karoserija: kompozit z ogljikovimi vlakni
 • Motor: V6, 3-litrski z dvema turbo polnilnikoma in neposrednim vbrizgavanjem goriva
 • Največja moč: 265 kW (360 KM) pri 5.000 vrtljajih na minuto
 • Največji navor: 539 Nm pri 4.250 vrtljajih na minuto
 • Prenos moči: na vsa štiri kolesa (4×4)
 • Menjalnik: 6-stopenjski sekvenčni
 • Obese spredaj / zadaj: dvojna trikotna vodila
 • Hod obes: 350 mm
 • Platišča: 43,18-centimetrska (17-palčna), aluminijasta
 • Pnevmatike: BF Goodrich, 93,98-centimetrske (37-palčne)
 • Dolžina, širina in višina: 4.140 mm, 2.290 mm in 1.810 mm
 • Medosna razdalja: 3.000 mm
 • Previs spredaj / zadaj: 590 / 550 mm