Cactusov nov navdih

 

Citroën C4 Cactus prihaja v povsem novi podobi. Čeprav je na trgu šele 4 leta, pa ni prejel le posodobitve, temveč se je avto iz crossoverja prelevil v kompakta in sedaj zamenjuje tako prejšnji model Cactus, kot tudi model C4.

Cactus je sedaj še bolj simpatičen in dostopen, tako navzven kot tudi navznoter. Dobil je bolj mehke linije, plavajoče podvozje, lebdečo streho in udobne Advanced Comfort sedeže, kupcem je na voljo kar 31 barvnih kombinacij zunanjosti.

Pri Citroenu trdijo, da je na novem Cactusu kar 90 % delov na novo razvitih, je pa nekaj elementov vseeno zdržal, tako da prepoznavnost ostaja. Tu mislim predvsem na Airbump bočne zračne blazine, ki pa so sedaj precej manjše in pomaknjene bolj proti pragu avtomobila. Celoten avtomobil je sedaj zaščiten s črno plastiko, sprednji del pa je prepoznaven po sedaj že karakterističnih ozkih lučeh.

Pri motorjih lahko kupci izbirajo med PureTech bencinskim motorjem, ki ponuja 82, 110 in 130 KM, na razpolago pa so 5 in 6 stopenjski ročni menjalniki ter 6 stopenjska avtomatika. Na dizelski strani sta na voljo HDI 100 in 120 motorja.

Notranjost je na voljo v petih različicah in je opremljena z visoko tehnologijo, saj je voznikom na voljo kar 12 pomožnih sistemov: sistem za zaviranje v sili, prepoznavanje prometnih znakov, odkrivanje vozila v mrtvem kotu, pomoč pri parkiranju, vstop in zagon brez ključa … Povezovanje je mogoče z Android Auto in Apple Carplay in MirrorLink, na voljo je tudi navigacija, ki omogoča geolokacijo in uslugo pomoči.

Avto je za 17 centimetrov daljši od 4 metrov, medosni razmak 2,6 metra pa skrbi za kompaktnost, okretnost in lahko upravljivost, ob solidni prostornosti v kabini in v prtljažniku, ki je prostorne 358 litrov.

Program Citroën Advanced Comfort prinaša povsem novo vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC), ki ponujajo občutek vožnje kot na leteči preprogi.

 

“Citroën si prizadeva postati znamka, ki bo na področju udobja drugim za zgled. In kot znamka za širok krog potrošnikov si prizadeva neprimerljivo raven udobja ponuditi najširšemu krogu kupcev. Z novo petvratno limuzino C4 Cactus in z uvedbo vzmetenja s progresivnim hidravličim omejevalnikom, bomo imeli v svoji ponudbi nadvse izvirno kompaktno petvratno limuzino, ki se odlično sklada z duhom sodobnega časa.” Linda Jackson, generalna direktorica Citroën.

Nova kompaktna petvratna limuzina znamke Citroën, ki združuje edinstvene značajske poteze vozila C4 Cactus ter udobje in prostornost modela C4: model ohranja svojo izvirnost zaradi edinstvene morfološke zgradbe in organske oblike ter prodira na trg vozil višjega razreda.

Cenovna paleta se prične pri 12.978 evrih.