Avtomobilizem

Četrta generacija Tucsona

Novi Tucson predstavlja že četrto generacijo Hyundaijeve prodajne uspešnice, ki je od leta 2004 pa vse do danes prepričala že 7 milijonov kupcev, od tega je bilo kar 1,4 milijona primerkov prodanih v Evropi. S temi številkami si je prislužil naziv globalno najbolje prodajanega športnega terenca v Hyundaijevi ponudbi. Ta je sedaj nared, da se trgu predstavi v revolucionarno sveži podobi, ki ambiciozno uteleša novo oblikovno filozofijo Čutne športnosti.

Novi Tucson je 20 mm daljši in 15 mm širši od predhodnika, njegova medosna razdalja pa je bila deležna 10-milimetrskega prirastka. Nova generacija ponuja več prostora kot kadar koli prej, kar se zrcali že v dejstvu, da imajo potniki na zadnji klopi 26 mm več prostora za noge. Večji je tudi prtljažni prostor, ki sedaj ponuja kar 620 litrov prostornine, ob preklopu naslonjala zadnje klopi pa je mogoče pridobiti kar do 1.799 litrov.

Novi Tucson ponuja najširšo paleto električno podprtih pogonskih sklopov v razredu kompaktnih športnih terencev, saj voznikom omogoča izbiro med bencinskim ali dizelskim motorjem z blago hibridno tehnologijo na eni ter hibridno ali priključno hibridno različico na drugi strani. Ob pričetku prodaje bo vrh motorne ponudbe zavzemal hibridni model z 1,6-litrskim bencinskim agregatom T-GDI, ki razvije 169,2 kW (230 KM). Ponudbo bo z začetkom naslednjega leta dopolnil še močnejši priključni hibrid s 195 kW (256 KM). Dodatno možnost na področju pogonskim izbir predstavlja 1,6-litrski dizelski agregat CRDi Smartstream. V blagi hibridni različici s 40-voltno baterijo razvije 100 kW (136 KM), povezan pa je z robotiziranim menjalnikom z dvojno sklopko in dvo- ali štirikolesnim pogonom.

Novi model bodo izdelovali v več tovarnah po svetu, med drugim tudi v čeških Nošovicah. Nova generacija je že tretja po vrsti, ki nastaja tudi v tem evropskem obratu, kar potrjuje Hyundaijevo zavezanost evropskemu trgu. Cenovna paleta se prične pri 22.490 evrih.