Avtomobilizem

C5 Aircross je odslej največji Citroen

C5 Aircross prevzema status največjega in najprestižnejšega Citroena v ponudbi. Crossover koncept ponuja več kot 30 barvnih kombinacij ter visoko stopnjo udobja na račun inovativnega programa Citroën Advanced Comfort.

Med tem ko sta njegova brata Peugeot 3008 in 5008 že utrla pot na trg, se sedaj tja odpravlja tudi Citroen z novim modelom C5 Aircross. Avtomobil vnaša novo obliko z dvonadstropnimi lučmi spredaj in širokim logotipom, spodaj pa so še meglenke. Na bokih so sedaj že znane airbump gumijaste zaščite, zadek pa je karavansko odrezan, saj je tam zares velik prtljažnik. V drugi vrsti so nameščeni trije posamični sedeži, ki se lahko vzdolžno pomikajo, zato se prtljažnik v osnovi razteza od 580 do 720 litrov. Armatura je prečiščena in pregledna, pred voznikom se merilniki izrišejo na 12,3 palčnem zaslonu, vsa odvečna stikala so odstranjena, večino funkcij krmilimo preko osrednjega 8 palčnega ekrana občutljivega na dotik.

Avtomobil se lahko pohvali z 20 sistemi za pomoč v vožnji med katerimi lahko izpostavimo   Highway Driver Assist, sistem za delno avtonomno vožnjo ter že znani Grip Control s funkcijo Hill Assist Descent. Oprema je bogata, z novimi sedeži Advanced Comfort pa je tudi udobje med potovanjem na visokem nivoju.

K slednjemu veliko doprinese tudi nov sistem blaženja  Citroën Advanced Comfort, kjer srečamo blažilnike s progresivnim hidravličnim omejevalnikom (Progressive Hydraulic Cushions), kar daje med vožnjo občutek kot bi se vozili z letečo preprogo.

Za pogon sta zadolžena dva bencinska 1,2 in 1,6 litra z močjo 130 in 180 KM ter 1,5 in 2,0 BlueHDI prav tako z močjo 130 ali 180 KM, za prenos moči pa sta na voljo ročni 6-stopensjki ali samodejni 8-stopensjki menjalnik. Avto bo na voljo čez dober mesec, za ceno 21.700 evrov in naprej…