AvtomobilizemTehnika

Air Care zmanjšuje onesnaženje zraka

Za alergike se vsako leto spomladi začne neprijetno obdobje. Od aprila dalje je prvi pelod krivec za solzne oči in napade kihanja. Ti znaki alergije lahko močno vplivajo na varnost vožnje. Ko voznik pri hitrosti 50 km/h kihne, to lahko pomeni, da 30 m vozi na slepo.

V takih primerih je v učinkovito pomoč sistem Climatronic Air Care, ki je na voljo v številnih Škodinih vozilih. Z različnimi senzorji med drugim nadzoruje kakovost zraka v vozilu in zaznava povišano koncentracijo peloda ali prašnih mikrodelcev ter se nanjo avtomatsko odziva. V aktualnih Škodinih vozilih so za čist zrak v vozilu pomembni tudi filtri za notranjost, ki opravljajo tri funkcije istočasno: prestrezajo mikrodelce, delujejo protibakterijsko in lahko celo absorbirajo neprijetne vonjave. Optimalno to uspe samo, če filtre redno menjate – v idealnem primeru spomladi. Vendar pa filtri za notranjost ne ščitijo pred virusi.

 

Sistem Air Care

Klimatska naprava Climatronic s sistemom Air Care, ki je v novi Škodi Octavii ter v modelih Karoq, Kodiaq in Superb na voljo serijsko ali opcijsko, z različnimi senzorji meri kakovost in vlažnost zraka v notranjosti vozila. Če zazna previsoko onesnaženost zraka v notranjosti vozila, avtomatsko aktivira funkcijo zaprtega kroženja zraka: tako se v notranjost vozila ne bo dovajal onesnažen zunanji zrak, zrak, ki je že v vozilu, pa se bo čistil z internim kroženjem. Pri tem postopku kroženja zrak vsakič steče skozi visokoučinkovit filter z aktivnim ogljem, ki je del sistema Air Care. Ne filtrira le mikrodelcev, ampak deluje tudi protibakterijsko in klicam preprečuje vstop v notranjost. Poleg tega absorbira neprijetne vonjave; po potrebi tudi tukaj pomaga funkcija zaprtega kroženja zraka, če npr. v vozilo zaide vonj prepogosto uporabljane tekočine za čiščenje stekel.

Redna menjava filtrov povečuje učinkovitost

Če želite zagotoviti visoko učinkovitost filtriranja, morate redno menjati filter za notranjost. Idealni čas za menjavo filtra je spomladi ali na začetku poletja, ker se po številnih zimskih vožnjah v dežju in snegu v filtrih lahko pojavi plesen in ker je sistem z novim filtrom spomladi kar najbolje pripravljen na prvi pelod. Vzporedno z menjavo filtra je dobro preveriti tudi delovanje klimatske naprave, da boste optimalno pripravljeni na višje poletne temperature.