Avtomobilizem

Predhodnik novega razreda T je EQT

Mercedes predstavlja koncept EQT, ki najavlja novo klaso T-razred, hkrati pa bo to deveti model v ponudbi električnih EQ vozil iz Stuttgarta.

Mercedes-Benz je predstavil koncept EQT, ki temelji na novi generaciji lahkih dostavnih vozil Citan. Dejansko s tem konceptom, ki je verjetno zelo blizu serijskemu modelu, Mercedes-Benz najavlja svoj novi razred T, in tudi deveti model, ki se bo v električni opremi pojavil pod blagovno znamko EQ.

Mercedes-Benz sporoča, da svojo ponudbo širijo na dveh osnovah. Različica koncepta z motorji na notranjim zgorevanjem bo v prodajne salone prispela kot novi razred T, medtem ko se bo z električnim pogonom imenoval EQT. Pri Mercedesu trdijo, da bodo skušali privabiti tako profesionalne uporabnike kot kupce, ki iščejo funkcionalno in prostorno vozilo za svojo družino z večnamenskimi modeli.

Prihodnji konkurent VW Caddy, Citroen Berlingu in Opel Combu bo na trg prispel leta 2022 in ni presenetljivo, da je rezultat nadaljnjega sodelovanja s skupino Renault, kar pomeni, da bo razred T dvojček z Renault Kangoo in EQT z nedavno predstavljeno Kangoo E-Tech Electric.

Zaenkrat ima koncept EQT kar nekaj zanimivih stilskih rešitev. Mednje sodi 3D rešetka maske, tanke LED luči, zadnje luči preko celotne širine vrat ter ogromna 21-palčna platišča s športnimi pnevmatikami 235/45.

Zaenkrat Mercedes-Benz še ni razkril vseh podrobnosti, napoveduje pa dve medosni razdalji in dve dolžini karoseriji ter tudi sedemsedežno različico. Z dolžino 4945 mm je EQT kar 92 mm daljši od VW Caddy Maxi.

Med standardno opremo sodi operacijski sistem MBUX, ki ga Mercedes-Benz vgrajuje razred A, na varnostnem seznamu pa bo tudi prilagodljivi tempomat s funkcijo pomoči v prometu.

Motorji, ki bodo na voljo kupcem, še niso razkriti, bodo pa najverjetneje enaki kot pri Renaultovem Kangooju. To pomeni 1,2-litrski bencinski motor s 115 KM in dizel s 75 ali 110 KM. Električni EQT bi moral poganjati 105-konjski elektromotor in 45 kWh baterija, kar pomeni avtonomijo približno 270 kilometrov.