70 let znamke SEAT – sposobnost nenehnega razvoja

Pred sedemdesetimi leti se je SEAT podal na vznemirljivo pot. 9. maja 1950 je bilo ustanovljeno podjetje, ki je Španijo postavilo na kolesa in demokratiziralo mobilnost. Od takrat pa vse do svoje 70. obletnice, ki bo to soboto, je SEAT doživel temeljito preobrazbo in je ves čas dokazoval svojo spo­­­sobnost nenehnega razvoja.

Ta pot, polna izzivov, je podjetje izoblikovala v to, kar je danes. Edino avtomobilsko podjetje, ki v Španiji oblikuje, razvija, izdeluje in prodaja vozila, je vodilni industrijski investitor v raziskave in razvoj v državi, predstavlja 1 % španskega BDP ter izvaža 80 % svojih vozil. Trdno podjetje, ki je del koncerna Volkswagen, vodilnega avtomobilskega koncerna na svetu. Podjetje, ki raste in še naprej ponuja najboljše mobilnostne rešitve, ki ljudem olajšujejo življenje.

Iz Barcelone v svet

SEAT je tovarno na območju Zona Franca odprl leta 1953 in takrat so dnevno izdelali pet vozil SEAT 1400. Po 40 letih izdelovanja legendarnih modelov v zgodovini znamke, kot sta SEAT 600 in SEAT 127, se je podjetje odločilo za gradnjo nove, večje in sodobnejše tovarne. Tako proizvodnja od leta 1993 ne poteka več v Barceloni, temveč v Martorellu. Ta tovarna, katere začetna investicija je znašala 244,5 milijarde španskih pezet (1,47 milijarde evrov), je po svojem odprtju začela proizvajati drugo generacijo SEAT Ibize in novo SEAT Cordobo, dnevno pa je tovarno zapustilo 1.500 vozil. Podjetje ima trenutno tri proizvodne centre: Barcelona, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer trenutno izdelujejo modele Ibiza, Arona in Leon, in sicer 2.300 vozil na dan. Poleg tega na Češkem izdelujejo model Ateca, v Nemčiji model Tarraco, na Portugalskem Alhambro in na Slovaškem Mii electric, SEAT-ov prvi 100-odstotno električni avto. Do danes je SEAT izdelal več kot 19 milijonov vozil.

Odkar je podjetje leta 1965 začelo z izvozno prodajo, takratni cilj je bila Kolumbija, se je SEAT uveljavil kot vodilni španski industrijski izvoznik, saj predstavlja okrog 3 % celotnega izvoza države. Danes je SEAT-ova vozila mogoče kupiti širom po svetu, med drugim na Novi Zelandiji, v Mehiki in Francoski Gvajani.

Razvoj znamke SEAT je v zadnjih 70 letih naraščal skokovito, in sicer na vseh področjih, od oblikovanja avto­mobilov, do proizvodnje in obsega izvoza. Če je izdelava določenega števila vozil nekoč trajala cel dan, se je danes ta čas skrajšal na tri minute. Poleg tega so morali kupci v 50. letih na svoj model SEAT 600 čakati dve leti, danes pa projekt Fast Lane omogoča, da lahko vozilo kupijo v 10 minutah s 5 kliki in ga prejmejo v 21 dneh.

Od modela SEAT 600 do izdelave respiratorjev

SEAT je del življenj ljudi že 70 let, zato želi pokazati svojo zavezanost družbi in njenim potrebam v težkih trenutkih, kot jih doživljamo zdaj v času epidemije covida-19. V tem težkem obdobju je SEAT sprožil različne pobude v boju proti širitvi virusa, še posebej na področju proizvodnje opreme, po kateri je v bolnišnicah največ povpraševanja, na primer po respiratorjih. Ekipa 150 strokovnjakov je več tednov razvijala prototip iz mehanizmov, ki jih tiskajo v SEAT-u, gredi menjalnika in prilagojenega motorja za brisalec vetrobranskega stekla. Kot rezultat je podjetje izdelalo več kot 600 respiratorjev in jih poslalo bolnišnicam po vsej Španiji. To je bil naš majhen doprinos k ustvarjanju upanja za prihodnost, ko se bomo lahko ponovno podali na ulice in ceste ter postopoma okušali svobodo.